Ελλαδα

Ένα εκατομμύριο λιγότεροι καπνιστές έως το τέλος του 2021

Ήρθε η δική μας σειρά να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην δημιουργία ενός κόσμου χωρίς τσιγάρο

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Παπαστράτος στοχεύει σε 1 εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές ως το 2022.
Ένα Εκατομμύριο Λιγότεροι Καπνιστές

Η Παπαστράτος θέτει έναν μεγάλο στόχο που αφορά ΟΛΟΥΣ: Αφήνει το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα #prostokalytero.

Η Smoke-Free Αστυπάλαια, η Smoke-Free ΔΕΘ και το Smoke-Free Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ήταν μόνο η αρχή. O επόμενος στόχος της Παπαστράτος αφορά την ραγδαία μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 50%. Και, ναι, μπορείς να τον χαρακτηρίσεις και εθνικό. 

Στην αρχή της νέας δεκαετίας που ήδη διανύουμε, η Ελλάδα συνεχίζει να «σκοράρει» στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη σχετικά με το κάπνισμα και δυο εκατομμύρια συμπατριώτες μας θα συνεχίσουν να καπνίζουν χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία παλιά, ξεπερασμένη - καίγοντας δηλαδή τον καπνό του τσιγάρου. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που μας αφορά όλους και το οποίο απαιτεί μια ριζική και οριστική λύση. Επίσης επιβάλλει την συνεργασία, τον ανοιχτό διάλογο και την συνεισφορά όλων μας. Αυτό ακριβώς που ζήτησε η Παπαστράτος, μέσω του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της, κ. Χρήστου Χαρπαντίδη, στην πρόσφατη παρουσίαση της φιλόδοξης νέας πρωτοβουλίας της.

Όλα αυτά δυο μόλις χρόνια αφού η ιστορική εταιρεία ανακοίνωσε επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ με την οποία θα σταματούσε οριστικά την παραγωγή τσιγάρων, μετατρέποντας το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS. Πόσοι περίμεναν τότε ότι η κίνηση αυτή θα έβρισκε τόσο μεγάλη απήχηση; Το 2019 η χώρα εφάρμοσε πλήρως το αντικαπνιστικό νόμο και από φέτος το τσιγάρο μοιάζει με μια συνήθεια άλλης δεκαετίας. Η στιγμή για το επόμενο βήμα της Παπαστράτος έφτασε. Πάντα με τον ίδιο στόχο: #prostokalytero. Και αυτό ακριβώς παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;
Ο τολμηρός στόχος που έθεσε η Παπαστράτος είναι μέχρι το τέλος του 2021 οι καπνιστές στην Ελλάδα να μειωθούν κατά ένα εκατομμύριο. Παρουσιάζοντας την σχετική πρωτοβουλία, η οποία αφορά σημερινούς καπνιστές που είτε θα διακόψουν το κάπνισμα είτε θα στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές – προϊόντα θέρμανσης καπνού ή ηλεκτρονικά τσιγάρα, σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και πλήθους εκπροσώπων του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Πώς θα γίνει αυτό δυνατό;
Μπορεί ο στόχος για ένα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές μέχρι το τέλος του επόμενου έτους να φαίνεται υπερβολικά φιλόδοξος, αλλά σκεφτείτε πόσα…μακρινά είδαμε να γίνονται πραγματικότητα από το 2018 έως σήμερα.

Από πλευράς της, η Παπαστράτος, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris Ιnternational που έχει επενδύσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολλάρια τα τελευταία 10 χρόνια για την ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων καλύτερων εναλλακτικών σε σχέση με το κάπνισμα, δεσμεύτηκε για σειρά δράσεων που θα υλοποιηθούν για την επίτευξη αυτού του στόχου, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Όπως - ανάμεσα σε άλλα - πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης σε 20.000 σημεία λιανικής πώλησης για τη σημαντικότητα αλλά και την ανάγκη συμμόρφωσης με το νόμο για άρνηση πώλησης προϊόντων νικοτίνης σε ανήλικους, υποστήριξη πρωτοβουλιών προς «Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο», όπως την 3η Smoke-Free ΔΕΘ, το 2ο Smoke-Free Delphi Economic Forum, τη Smoke-Free Αστυπάλαια αλλά και νέες προϊοντικές προτάσεις, εντός του 2020, για όσους κάνουν την αλλαγή σε καλύτερες εναλλακτικές, με βάση πάντα την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία.

Ενώ είναι κρίσιμο να επισημάνουμε πως δεν ξεκινάμε από το μηδέν καθώς, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος καθώς 300.000 άνθρωποι έχουν αφήσει πίσω το τσιγάρο -είτε έχουν κόψει το κάπνισμα είτε έχουν στραφεί σε καλύτερες εναλλακτικές - ηλεκτρονικά τσιγάρα και προϊόντα θέρμανσης καπνού.

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει. Ακόμη και με όλα αυτά τα δεδομένα, μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα και οι καπνιστές να μειωθούν στο μισό μέχρι το τέλος του 2021; Αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί και σε αυτό στάθηκαν όσοι έλαβαν μέρος στην εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Παπαστράτος στοχεύει σε 1 εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές ως το 2022.

Ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, απεύθυνε ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους (κοινωνία, πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, επιχειρηματικό κόσμο) δηλώνοντας μεταξύ άλλων:« Η αλλαγή ξεκινάει σήμερα, μέσα σε αυτή την αίθουσα. Από εμάς, τα 250 άτομα που βρισκόμαστε εδώ. Αλλά και απ’ όσους μας παρακολουθούν ζωντανά, αυτή τη στιγμή – ανθρώπους της Παπαστράτος, συνεργάτες και καταναλωτές. Αυτή είναι η στιγμή η χώρα να στοχεύσει ψηλότερα, να αφήσει το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία και η κοινωνία να αλλάξει #prostokalytero. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ιδανικός. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να τον μεταμορφώσουμε σε ιδανικό. Θέτουμε ένα μεγάλο στόχο, ένα στόχο που θα μπορούσε να είναι και εθνικός, και αναγνωρίζουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους. Οι συνέργειες και η συνεργασία δεν είναι μόνο καλοδεχούμενες, είναι απαραίτητες. Χρειαζόμαστε έναν ανοικτό, ουσιαστικό διάλογο για το τέλος του τσιγάρου. Σε αυτόν τον διάλογο δεν περισσεύει κανείς. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων».

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ πραγματικά την εταιρεία Παπαστράτος για την πρωτοβουλία αυτή. Το γεγονός ότι προέρχεται από μια εταιρεία με αυτή τη διαδρομή έχει πολλούς συμβολισμούς σε ό,τι αφορά το ίδιο το επιχειρείν, την υπευθυνότητά του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το πως πρέπει να δραστηριοποιείται σε μια πραγματικά δημοκρατική, ελεύθερη κοινωνία. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια έκκληση. Ας δούμε αυτόν τον αγώνα εναντίον του καπνίσματος, αυτή την αντίσταση απέναντι στο κάπνισμα, σαν μια άσκηση ελευθερίας. Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος σε μια δημοκρατική κοινωνία, είναι εκείνος που έχει τη δύναμη μέσω της ελευθερίας να αυτοπεριορίζεται, ώστε αυτή η ελευθερία να μην βλάπτει τον ίδιο και πολύ περισσότερο να μην αναιρεί την ελευθερία των άλλων».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας που σημείωσε σχετικά με την πρωτοβουλία της Παπαστράτος: «H εταιρεία σας είναι συμβατή με τη νέα εποχή, είναι συμβατή με την ανάγκη να υπηρετηθεί η Δημόσια Υγεία. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε σέβονται το ανώτατο αγαθό που είναι η υγεία του ανθρώπου. Χαίρομαι που σε διάφορες περιστάσεις συμμετέχετε και στηρίζετε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια κατά του καπνίσματος, η οποία αποτελεί και προσωπικό όραμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η Παπαστράτος στοχεύει σε 1 εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές ως το 2022.

Ένα ανοιχτό κάλεσμα που δεν περιορίστηκε στα λόγια αλλά έγινε άμεσα και πράξη αφού ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος κάλεσε μαζί του στην σκηνή, για να μοιραστούν την μέχρι τώρα εμπειρία τους, εκπροσώπους θεσμών και οργανισμών που επέλεξαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την ηγετική τους θέση ώστε να ενισχύσουν την πορεία της κοινωνίας μας προς το καλύτερο. Ξεκινώντας από τον Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκο Ποζρικίδη και τον Πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, κ. Συμεών Τσομώκο, που μίλησαν για την Smoke-Free εμπειρία τους. Συνεχίζοντας με τους Δημάρχους Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου (ένας από τους πρώτους δήμαρχους που ξεκίνησε μια μεγάλη πρωτοβουλία προκειμένου τα Τρίκαλα να σβήσουν το τσιγάρο) και Αστυπάλαιας κ. Νίκο Κομηνέα (του πρώτου νησιού παγκοσμίως που ανακηρύχθηκε Smoke-Free με την πιστοποίηση της αυστριακής TUV). Ενώ στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος και ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης, Ψυχολόγος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» που υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της ενημέρωσης για τα νέα καπνικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι: «Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να κάνει ό,τι είναι νομίμως και θεσμικά δυνατό, ώστε να φτάσει η πληροφορία για τις νέες ενναλακτικές του καπνίσματος σε κάθε νοικοκυριό».

Ένα ανοιχτό κάλεσμα στο οποίο συμμετείχαν, μέσω βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση, και άλλοι εκλεκτοί συνοδοιπόροι της Παπαστράτος σε αυτή την προσπάθεια όπως -μεταξύ άλλων- ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος, ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Χρήστος Καλογεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος των Public, o κ. Κωνσταντίνος Βούζας, Διευθυντής Λιανικής Ομίλου OTE και ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, που δήλωσε χαρακτηριστικά : «Ένα επιτυχημένο ταξίδι αλλαγής συνοψίζεται σε 4 λέξεις: πρόβλεψη, προετοιμασία, επενδύσεις και τόλμη. Έτσι μεταμορφώθηκε η Παπαστράτος. Προέβλεψε εγκαίρως αυτό που έρχεται και προετοιμάστηκε για αυτό. Βγήκε μπροστά με δυναμικές επενδύσεις. Τόλμησε να κάνει disrupt τον εαυτό της. Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία ή την αποτυχία της αλλαγής είναι οι άνθρωποι. Για μένα, λοιπόν, η πιο μεγάλη επιτυχία της Παπαστράτος είναι ότι κατάφερε να εμπνεύσει τους ανθρώπους της να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και να γίνουν αυτοί η αλλαγή».

Γιατί η αλλαγή όντως ξεκινάει τώρα. Και ξεκινάει πρώτα από εμάς τους ίδιους. Η Παπαστράτος και οι άνθρωποί της έκαναν την αρχή και δεσμεύτηκαν δημόσια για την συνέχεια. Τώρα ήρθε η δική μας σειρά να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην δημιουργία ενός κόσμου χωρίς τσιγάρο.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ