Ελλαδα

Μεταναστευτικό: Σε Λέσβο, Χίο και Σάμο μεταβαίνει ο Μητσοτάκης

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τοπικούς φορείς από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου - Τα μέτρα στήριξης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μεταναστευτικό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σε Λέσβο, Χίο και Σάμο - Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση με τοπικούς φορείς.

Σε καλό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενώ ιδιαίτερη έμφασή δόθηκε στην αποκλιμάκωση της έντασης σε Λέσβο και Χίο, όπου σημειώθηκαν ξυλοδαρμοί αστυνομικών από μαινόμενους κατοίκους που δεν θέλουν τη δημιουργία κλειστών δομών κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρέτισαν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών στα τουρκικά παράλια. Παράλληλα, τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές (σ.σ. Μόρια, ΒΙΑΛ) πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από άλλες κλειστού τύπου. Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο, υποβάλλοντας συγκεκριμένες και ξεκάθαρες προτάσεις για την «επόμενη» ημέρα.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο, καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα άνω των 14 μηνών. Συμφωνήθηκαν, επίσης, μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ταξίδι Μητσοτάκη σε Χίο, Λέσβο και Σάμο - Απών ο Μουτζούρης

Όπως έγινε γνωστό, εντός των επομενων ημερών ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά, ξεκινώντας από τη Σάμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Κ. Μουτζούρης δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψει στην Αθήνα για να πάρει μέρος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Όπως αναφέρεται, οι προγραμματισμένες πτήσεις από Μυτιλήνη για Αθήνα της Olympic air-Aegean με αριθμό ΟΑ255 στις 15.55 και της Sky express με αριθμό 303 στις 16.05 ακυρώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προκάλεσε την οργή του Μεγάρου Μαξίμου μετά τα «γαλλικά» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ