Ελλαδα

Στίγμα και μετά θάνατον: Ακόμα σε σακούλες βάζουν τους νεκρούς οροθετικούς

«Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα στον αποχαιρετισμό», λέει η Θετική Φωνή

Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρότι ο κανονισμός για τη φροντίδα νεκρών έχει αλλάξει εδώ και 13 χρόνια, νεκροί οροθετικοί εξακολουθούν να τοποθετούνται σε ειδικούς σάκους

Από το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα του συλλόγου οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»: «Σήμερα, το 2020, εδώ, στην Ελλάδα, οροθετικά άτομα που πεθαίνουν στριμώχνονται σε μια μαύρη σακούλα για να θαφτούν. Μία ύστατη βεβήλωση της αξιοπρέπειάς τους, μια αδιανόητη ντροπιαστική μεταχείριση ενώπιων της οικογένειας και των αγαπημένων τους προσώπων, μία τελευταία υπενθύμιση πως δεν αρκούσε η ζωή τους για να υποστούν το στίγμα και το περιθώριο, το “χρέος” θα ξεπληρωθεί και με το θάνατο».

Με δυο λόγια, σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, υπάρχει ένας κανονισμός που λέγεται Διαδικασία Φροντίδας Νεκρού, όταν ο άνθρωπος πεθαίνει σε οποιοδήποτε νοσοκομείο. Έτσι, άνθρωποι με λοιμώδη νοσήματα αμέσως μετά το θάνατό τους τοποθετούνταν σε ειδικό σάκο, η σορός μπαίνει έτσι, με τον σάκο, στο φέρετρο, το καπάκι έκλεινε και δεν υπήρχε η δυνατότητα ενός τελευταίου αποχαιρετισμού κατά την ώρα της ταφής. Όμως, η τελευταία τροποποίηση του κανονισμού που έγινε το 2007 από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σήμερα ΕΟΔΥ, ήταν ξεκάθαρη: «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο σάκος έχει καταργηθεί στη φροντίδα νεκρού με HIV λοίμωξη», γράφει στη σελίδα 11. Παρόλα αυτά συχνές είναι οι καταγγελίες στη «Θετική Φωνή» ότι άνθρωποι με HIV που πεθαίνουν τοποθετούνται στους ειδικούς σάκους, μία μάλιστα ήταν πολύ πρόσφατη.  

Ο Ανδρέας Μαζαράκης από τη «Θετική Φωνή» λέει ότι 13 χρόνια μετά την αλλαγή στις κατευθυντήριες γραμμές «υπάρχουν ακόμη νοσοκομεία του ΕΣΥ που διαχειρίζονται νεκρούς οροθετικούς ανθρώπους με πρακτικές της δεκαετίας του ’90. Πρακτικές που στερούν σε οικείους και φίλους την ανθρώπινη ανάγκη του αποχαιρετισμού. Πρακτικές που διαιωνίζουν το στίγμα και την κοινωνική κατακραυγή. Αυτές οι πρακτικές πρέπει να σταματήσουν, έπρεπε να έχουν ήδη σταματήσει χρόνια τώρα. Ο ΕΟΔΥ, οι διοικητές των νοσοκομείων, όσοι έχουν ευθύνη με τη φροντίδα των νεκρών πρέπει να δώσουν εκ νέου σαφείς οδηγίες ώστε η φροντίδα νεκρού οροθετικού ατόμου να μην απαιτεί τον ειδικό σάκο».

Κι ο επίλογος του ενημερωτικού σημειώματος: «Ο φαύλος κύκλος του στίγματος πρέπει να κλείσει εδώ και τώρα. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα στη ζωή μας και τον αποχαιρετισμό».