- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεταναστευτικό: Βάζουν τάξη στις ΜΚΟ - Ποιες αλλαγές έρχονται
Τι προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
Στη Βουλή η τροπολογία για τις ΜΚΟ: Δημιουργείται μητρώο μελών και εργαζομένων.
Τη σύσταση μητρώου μελών και εργαζόμενων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) αλλά και τη θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Εθνικός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος και άλλες διατάξεις».
Μεταξύ άλλων συστήνεται μητρώο μελών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Σε αυτό εγγράφονται τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των οργανώσεων. Η εγγραφή τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για τη δραστηριοποίησή τους εντός της ελληνικής επικράτειας, όσο και για τη συνεργασία τους με τους φορείς του Δημοσίου.
Με την τροπολογία δημιουργείται επίσης χρηματοδοτικός μηχανισμός συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κατανέμονται σε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία:
- Το πρώτο εργαλείο αφορά στη θεσμοθέτηση ετήσιας ειδικής επιχορήγησης από το 2019 και έπειτα προς τους δήμους που επιβαρύνονται από τη λειτουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων, κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης, με σκοπό «αφενός την ενίσχυση των προϋπολογισμών τους και αφετέρου την αποφυγή της αύξησης των δημοτικών τελών και της οικονομικής επιβάρυνσης των μόνιμων κατοίκων», όπως σημειώνεται.
- Το δεύτερο εργαλείο αφορά στη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης, με ελάχιστο ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Σκοπός του είναι η χρηματοδότηση δράσεων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομής, που είναι απαραίτητα για την πλήρη λειτουργία των δομών. Η επιχορήγηση αποδίδεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου στους δικαιούχους δήμους ανά τρίμηνο, το αργότερο εντός 20 ημερών από τη λήξη του τριμήνου αναφοράς. Το συνολικό ποσό προέρχεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και με ενισχύσεις πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών.
Επιπλέον, με την τροπολογία καθορίζεται η δυνατότητα εγκατάστασης προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών σε ακίνητα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος ή ΟΤΑ, σε κοινόχρηστους χώρους και χερσαίες ζώνες λιμένων, για λόγους εξαιρετικών περιπτώσεων επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης με την υποχρέωση σχετικής εισήγησης από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, εισάγεται διάταξη σχετιζόμενη με τη δυνατότητα παραχώρησης στρατοπέδων, μη επιχειρησιακά αναγκαίων, για την εγκατάσταση προαναχωρησιακών κέντρων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τέλος, στην τροπολογία επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες του εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, ο οποίος εφεξής οργανώνει και συντονίζει τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο το «κυνήγι των ονείρων» των νέων σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο
Πρεμιέρα με ένα κείμενο για το μπάσκετ ως φιλοσοφία ζωής και ένα ποίημα της Μ. Σκουρολιάκου
Με γεμάτα πλοία, πληρότητες 100% στα ΚΤΕΛ και αυξημένη κίνηση στα αεροδρόμια συνεχίζεται η φυγή για το τριήμερο
Αυξάνεται η ποινή για τους παραβάτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πώς μπορεί να μειωθεί στο μισό το ποσό
Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών ξεκινά ο μαραθώνιος για τη διεκδίκηση των θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Η πρόγνωση της ΕΜΥ - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από πρόσκαιρες καταιγίδες
Μια μικρή καλλιτεχνική «ανάσα» στην καθημερινότητα των μετακινήσεων
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή για τον περιορισμό της
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Μέγιστη ετοιμότητα για το τριήμερο, με αυστηρούς ελέγχους, απαγορεύσεις φορτηγών και την καμπάνια «ΟΔΥΣΕΑΣ»
Σε εφαρμογή τίθενται αυστηρότερα μέτρα κατά της εισιτηριοδιαφυγής, με περισσότερους ελέγχους και χρήση τεχνητής νοημοσύνης στους σταθμούς
Τι γιορτάζουμε και γιατί είναι κινητή εορτή
Έκτακτα δρομολογια ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων
Πού θα δείτε το Μητρώο Παρόχων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο μαθητής από τη Θεσσαλονίκη περιέγραψε τα θέματα και πώς απάντησε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.