Ελλαδα

Λήξη συναγερμού με το τουρκικό Oruc Reis

Έχει πλέον απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis
Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis / © EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER

Λήξη συναγερμού με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS το οποίο βρισκόταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Λήξη συναγερμού σήμανε πριν από λίγο σχετικά με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS το οποίο βρισκόταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS έχει απομακρυνθεί πλέον από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η είσοδος του πλοίου στα ελληνικά ύδατα αποδίδεται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό πλοίο φαίνεται να παρασύρθηκε στην ελληνική θαλάσσια περιοχή.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το περιστατικό δεν εμπνέει καμία ανησυχία και ήδη το τουρκικό σκάφος έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS έχει εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα σήμερα το πρωί και η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο, όπου βρισκόταν, για να κατευθυνθεί στην περιοχή που έχει γίνει η παραβίαση.

Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020, κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι η Τουρκία είχε βγάλει NAVTEX, που δέσμευε περιοχή νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή που επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.

«Oruc Reis»ελληνικά χωρικά ύδατατουρκικό πλοίο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ