Ελλαδα

Ηλεκτρικά πατίνια τριών ταχυτήτων με τον νέο ΚΟΚ

Με βάση ποιο κριτήριο θα γίνεται ο διαχωρισμός τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι αλλάζει στα ηλεκτρικά πατίνια με τον νέο ΚΟΚ: Έρχονται σε... 3 ταχύτητες.

Σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες θα χωρίζονται σύντομα τα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν γεμίσει τόσο το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας όσο και κεντρικούς δρόμους σε πόλεις της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης. Οι καταγγελίες για τις παραβάσεις των οδηγών είναι συνεχείς. Όπως αναφέρουν, αρκετοί που τα χρησιμοποιούν δεν σταματούν σε φανάρια, καβαλούν πεζοδρόμια και δεν διστάζουν να πάνε ανάποδα σε δρόμο. Παράλληλα, αναπτύσσουν ταχύτητα σε σημεία όπου κυκλοφορούν παιδιά και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένος ο κίνδυνος ατυχήματος.

Οι νέες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των ηλεκτρικών πατινιών βάσει της ταχύτητας που αναπτύσσουν. Έτσι:

  1. Όσα πατίνια κινούνται με ταχύτητα έως και 6 χιλιόμετρα την ώρα θα αντιμετωπίζονται ως «πεζοί» και δεν θα έχουν καμία επίπτωση.
  2. Όσα αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 25 χλμ./ώρα θα υπάγονται στην κατηγορία των μηχανοκίνητων ποδηλάτων.
  3. Όσα τρέχουν από 25 χιλιόμετρα την ώρα και άνω θα υπόκεινται σε πολύ αυστηρότερο πλαίσιο και μελετάται ακόμα και το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν από τις πόλεις.