Ελλαδα

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος: «Ποτέ ξανά τέτοια απελπισία»

Ημέρα μνήμης, συγκίνησης και κατάθεσης στεφάνων στη Θεσσαλονίκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ημέρα μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
Ημέρα μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος / © (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Η Θεσσαλονίκη τίμησε σήμερα τα θύματα του Ολοκαυτώματος με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας Ελευθερίας.

Σε κλίμα συγκίνησης η Θεσσαλονίκη τίμησε την ημέρα μνήμης των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Όλοι έδωσαν το «παρών».  Μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και προξενικών χωρών. Το πρώτο στεφάνι κατατέθηκε από την Ρόζυ Σαλτιέλ, η οποία επέζησε της φρίκης. Με δάκρυα στα μάτια άφησε ένα στεφάνι στη μνήμη όσων χάθηκαν, στην πλατεία Ελευθερίας. Σε μικρή ηλικία αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη και αυτή με έναν από τους συρμούς του θανάτου, λίγο έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης προς το Μπέργκεν - Μπέλζεν, με την οικογένεια της.

Τα χρόνια έχουν περάσει, αλλά τίποτα δεν μπορεί να σβήσει από την μνήμη της εκείνες τις στιγμές. «Απελπισία», αυτό είναι που θυμάμαι λέει με τρεμάμενη φωνή. «Να μην ξαναζήσουμε τέτοια απελπισία», αναφέρει.

Thestival.gr Κατάθεση στεφάνων

Ο πρώτος συρμός με προορισμό τα στρατόπεδα του θανάτου Aουσβιτς και Μπιρκενάου, αναχώρησε στις 15 Μαρτίου του 1943. Διαδοχικές αποστολές που αναχωρούν η μια μετά την άλλη θα μεταφέρουν σε λίγες εβδομάδες τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στοιβαγμένους σε βαγόνια που προορίζονταν για ζώα, στον τόπο της εξόντωσης.

5015411.jpg
Ημέρα μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος / © (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Από τους 46.091 θεσσαλονικείς Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επέστρεψαν μόνο 1.950, δηλαδή ένα ποσοστό 4% περίπου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ