Ελλαδα

Οι 10 τάσεις που στιγμάτισαν τη δεκαετία 2010-2019 στην Ελλάδα

Όπως δείχνει έρευνα της Κάπα Research

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτές είναι οι 10 τάσεις που ξεχώρισαν τη δεκαετία που φεύγει (2010-19), όπως αποτυπώθηκε σε έρευνα της Κάπα Research.

Τις 10 κυρίαρχες τάσεις που ξεχώρισαν τη δεκαετία 2010-2019 στην Ελλάδα καταγράφει σε ενδιαφέρουσα έρευνα η Κάπα Research. Με μόλις δύο ημέρες να απομένουν για να φύγει το 2019 και να έρθει το 2020, ολοκληρώνεται μια δεκαετία η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με την οικονομική κρίση και σημαντικές αλλαγές στην πολιτική σκηνή της χώρας. Μεταξύ άλλων αποτέλεσε παρελθόν ο παλιός δικομματισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, παρατηρήθηκε άνοδος και πτώση των μικρών κομμάτων και διαμορφώθηκε ένα καινούργιο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Το επεισοδιακό πρώτο εξάμηνο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφθασε τη χώρα μια ανάσα από το Grexit, το καλοκαίρι του 2015. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μισθοί και συντάξεις κόπηκαν, η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα και η φυγή χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εργασίας έγινε καθημερινότητα (σ.σ. brain drain).

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ψηφιακή επανάσταση, η οποία μεταξύ άλλων «σάρωσε» και τα όσα είχαν κυριαρχήσει για δεκαετίες στον τομέα της ενημέρωσης. Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ενημερώνονται μέσω κινητού, με τα smartphones να γίνονται το «δεξί» τους χέρι. Η τεχνολογία αλλάζει -και επηρεάζει- άρδην την καθημερινότητα των πολιτών.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να σβήσουν το τσιγάρο. Η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά την αρχική αμφισβήτηση όταν εξαγγέλθηκε, έγινε πράξη και είναι πλέον άμεσα αντιληπτή στην καθημερινότητα, φέρνοντας στην επικαιρότητα και νέες τάσεις (σ.σ. smirting).

 

Ακολουθούν οι 10 κυρίαρχες τάσεις της δεκαετίας που φεύγει:

1. Το «25» της ελληνικής κρίσης



2. Το Σαββατοκύριακο που οι Έλληνες φλέρταραν με το Grexit

3. Η Αριστερά και η Δεξιά στους δρόμους

4. Οι μεταμορφώσεις του κομματικού συστήματος

5. H έκρηξη του brain drain στιγματίζει τη δεκαετία

6. Η νέα ελληνική Διασπορά

7. Το ευρωπαϊκό όραμα δύει στα Βαλκάνια

8. Από το «δελτίο των 8:00 μ.μ.» στο smartphone

9. Οι Έλληνες ελπίζουν μόνο… στον Τουρισμό

10. Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο.

Τι περιμένουμε το 2020-2030

Παράλληλα, η Kάπα Research κάνει και 10... προβλέψεις για τη νέα δεκαετία. Μεταξύ άλλων εκτιμά ότι «οι κορυφαίοι YouTubers ή TikTokers θα είναι πιο δημοφιλείς από τους παραδοσιακούς celebrities της τηλεόρασης» και «τα πρώτα ονόματα λαϊκής μουσικής σήμερα θα "ανοίγουν" τις live εμφανίσεις των καλλιτεχνών της rap μουσικής αύριο». 

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα...