Ελλαδα

Γ. Παπαδόπουλος : Έχει αποσταθεροποιηθεί το ελληνικό σεισμικό τόξο

Τι υποστηρίζει ο σεισμολόγος για την έντονη σεισμική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Γεράσιμος Παπαδόπουλος/© ΑΠΕ-ΜΠΕ/Aφροδίτη Χουλάκη

«Το ελληνικό σεισμικό τόξο έχει αποσταθεροποιηθεί» εκτιμά ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στον ελλαδικό χώρο τοποθετήθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι φαίνεται να υπάρχει αποσταθεροποίηση του συστήματος ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Ο γνωστός σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον φονικό σεισμό της Αλβανίας (6,4R) στις 26 Νοεμβρίου και στην ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ένα 24ωρο αργότερα σε θαλάσσιο χώρο στα δυτικά της Κρήτης. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν ότι επρόκειτο για σεισμό ενδιάμεσου βάθους (70 χλμ.).

«Τότε εκτίμησα δημοσίως ότι η αθροιστική επίδραση των δύο σεισμών ίσως αποσταθεροποιήσει το σύστημα ρηγμάτων στην περιοχή μας» γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Και συνεχίζει: «Μερικές ημέρες αργότερα εξελίχθηκε σεισμική δράση στα νότια της Δυτικής Κρήτης με περίπου 100 σεισμούς μεγέθους από 2 έως 4,5R. Χθες βράδυ η δράση μετατοπίστηκε στα ανατολικά της Κρήτης με μέτριο μέγεθος 5,3R και με επίσης σημαντικό εστιακό βάθος. Λίγες ώρες αργότερα έγινε κι άλλος σεισμός βάθους περίπου 140 χλμ. μεγέθους 4,1R στον θαλάσσιο χώρο της Κέας. Η γένεση σειράς σεισμών βάθους στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του ΝΔ Αιγαίου μάλλον δεν είναι τυχαία».

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τον σεισμό στις 27 Νοεμβρίου μεγέθους 6,1 η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα προέλασε από τη Μεσόγειο προς τα βορειοανατολικά και προχώρησε κατά μερικά εκατοστά κάτω από την περιοχή της Δυτικής Κρήτης- Αντικυθήρων. Είναι αρκετά πιθανό ότι αυτή η μετακίνηση αύξησε την πίεση κατά μήκος του ελληνικού σεισμικού τόξου. Η πίεση αυτή προκαλεί τη σεισμική δράση που παρατηρείται μετά τον ισχυρό σεισμό στις 27 Νοεμβρίου».

Σεισμογράφος
Σεισμογράφος/©INTIME/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Και ξεκαθαρίζει: «Τους σεισμούς δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως στατικά φαινόμενα αλλά με τη ματιά που η δυναμική των ίδιων των φαινομένων επιβάλλει. Θα ήταν ίσως επιπόλαιο να υποθέσουμε ότι η παρούσα φάση της σεισμικής έξαρσης έληξε. Το ενδεχόμενο και άλλων σεισμών, έστω και μετρίου μεγέθους, είναι ανοιχτό. Συνεπώς από την επιστημονική κοινότητα απαιτείται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση της εξελισσόμενης σεισμικής δράσης».

Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων εντοπίζεται πάνω στο ελληνικό σεισμικό τόξο, στο σημείο σύγκλισης της αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας που –σύμφωνα με τους επιστήμονες- είναι η πιο δραστήρια γεωτεκτονική δομή ολόκληρης της Μεσογείου. Το τόξο αυτό ξεκινά από τα νησιά του Ιονίου, περνά από τη ΝΔ Πελοπόννησο, διέρχεται νότια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και καταλήγει στη ΝΔ Τουρκία. Η τιτάνια σύγκρουση αυτών των δύο πλακών ευθύνεται για σεισμούς ακόμη και μεγαλύτερους των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στο άρθρο του ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι κινδυνολογίες, χωρίς όμως να θυσιάζεται η επιστημονική ακρίβεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ