Ελλαδα

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ κούνησε αργά το βράδυ Κρήτη και Κάσο

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι. Δεν αναμένουν μετασεισμική ακολουθία λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
untitled-2.jpg
Το επίκεντρο της δόνησης © gein.noa.gr/

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ κούνησε αργά το βράδυ την Κρήτη. Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι. Δεν αναμένουν μετασεισμική ακολουθία.

Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:58 χθες το βράδυ στον θαλάσσιο χώρο 40 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Κάσου, μεταξύ Σητείας και Κάσου, γνωστοποίησε με ανακοίνωση το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Η δόνηση, την οποία το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο χαρακτήρισε «ισχυρή», έγινε σε σημείο που απέχει 377 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές μέχρι στιγμής.

Την 27η Νοεμβρίου, σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αντικυθήρων και Κρήτης, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε δηλώσεις του, λέγοντας πως η δόνηση έγινε αισθητή κυρίως σε Κάρπαθο και τη Σητεία κι ανατολική Κρήτη.

Οπως εκτίμησε ο κ. Λέκκας, η σεισμική δόνηση «είναι τελείως ανεξάρτητη από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο νησί». Εξηγώντας την εκτίμηση αυτή, τόνισε προκύπτει από το γεγονός ότι είναι σεισμός βάθους, ενώ στην Παλαιοχώρα ήταν σεισμός επιφάνειας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί οι σεισμοί βάθους έχουν το χαρακτηριστικό να μην έχουν μετασεισμική ακολουθία ή μεγαλύτερους σεισμούς.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως το φαινόμενο παρακολουθείται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ