Ελλαδα

Νεκρό παιδί από διφθερίτιδα: Η ιστορία του 8χρονου και οι έρευνες

Νοσηλευόταν στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nosokomeio
Νοσοκομείο © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νεκρός 8χρονος από διφθερίτιδα, μια παιδική ασθένεια που έχει εξαφανισθεί από τον υγειονομικό χάρτη.

Μία «ξεχασμένη» ασθένεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη προκάλεσε τον θάνατο ενός παιδιού στην Αθήνα. Πρόκειται για τη διφθερίτιδα, μια παιδική ασθένεια που έχει εξαφανισθεί από τον υγειονομικό χάρτη λόγω των εμβολιασμών.

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, ωστόσο, ένας 8χρονος υπέκυψε από διφθερίτιδα ενώ νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Το παιδί, που έχει χάσει τους γονείς του, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με συμπτώματα λαρυγγίτιδας και πνευμονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της A.V. πλέον οι γιατροί διαπίστωσαν με βάση τις εργαστηριακές εξετάσεις ότι στα λαρρυγγικά υγρά υπήρχε το βακτήριο της διφθερίτιδας και διενεργούνται περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για το τοξικό στέλεχος του βακτηριδίου και αν αυτό προκάλεσε τον θάνατο. 

Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχει αποσταλεί στην Περιφέρεια προκειμένου να συγκεντρώσει τον ιατρικό φάκελο, το βιβλιάριο υγείας και το οικογενειακό ιστορικό του παιδιού. 

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της διφθερίτιδας προστατεύει από το πιο τοξικό στέλεχος. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC), εννέα χώρες της Ευρώπης είχαν δηλώσει για το 2017 κρούσματα διφθερίτιδας. Μεταξύ των εννέα χωρών περιλαμβάνονται η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, η Λετονία, και η Ουκρανία. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ