Ελλαδα

Σύγκλητος πρώην ΑΣΟΕΕ: Κινδυνεύουν φοιτητές και προσωπικό

Έκρυθμη η κατάσταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τι καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών/©INTIMENEWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα φοιτητών και προσωπικού, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος της πρώην ΑΣΟΕΕ.

Δεν κρύβει την ανησυχία της η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) για την έκρυθμη κατάσταση στους χώρους του πανεπιστημίου. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για επεισόδια από αγνώστους που εισέρχονται και εξέρχονται ανεξέλεγκτα στις εγκαταστάσεις, χρησιμοποιώντας τις ως ορμητήριο για συγκρούσεις με την αστυνομία. Ήδη, την Τετάρτη άγνωστοι πέταξαν μπογιές στην πρόσοψη, με τις εικόνες από το πριν και το μετά να προκαλούν οργή.

Αφορμή για τη συνεδρίαση της Συγκλήτου αποτέλεσε η πρόσφατη εκκένωση από την αστυνομία του διατηρητέου κτιρίου επί των οδών Δεριγνύ και Μαυροματαίων (δίπλα στην πρώην ΑΣΟΕΕ) που τελούσε υπό κατάληψη. «Σταθερή θέση του Πανεπιστημίου ήταν και παραμένει ότι το εν λόγω κτίριο θα πρέπει να περιέλθει στη διαχείριση και χρήση του Ιδρύματος και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του στο πλαίσιο της αποστολής του» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Συγκλήτου:

Η Σύγκλητος με αφορμή την εκκένωση του διατηρητέου κτηρίου επί των οδών Δεριγνύ και Μαυροματαίων, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, που τελούσε υπό κατάληψη, επισημαίνει ότι σταθερή θέση του Πανεπιστημίου ήταν και παραμένει ότι το εν λόγω κτήριο θα πρέπει να περιέλθει στη διαχείριση και χρήση του Ιδρύματος και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του στο πλαίσιο της αποστολής του.

Θα επιδιώξουμε, με τα αναγκαία τεχνικά έργα, το συγκεκριμένο κτήριο να καταστεί προσβάσιμο και διαθέσιμο σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΟΠΑ. Η Σύγκλητος διαπιστώνει, τις τελευταίες ημέρες, την εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος επεισοδίων ικανών να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελών της κοινότητάς του.

Στα επεισόδια αυτά πρωταγωνιστούν άγνωστοι που εισέρχονται και εξέρχονται ανεξέλεγκτα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, είτε για να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του Ιδρύματος ως ορμητήριο για συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, είτε για να βεβηλώσουν το κτήριο, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τα μέλη της κοινότητας. Η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση αυτή, καθώς συχνά καταστρέφονται υποδομές πυρόσβεσης, αποκλείονται έξοδοι του κτηρίου, δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες λόγω ρίψης δακρυγόνων και μολότοφ, προκαλείται πανικός και τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού.

Τα φαινόμενα αυτά, ακόμα και αν έχουν μικρή χρονική διάρκεια, συντελούν στην παρακώλυση της καθημερινής λειτουργίας του Ιδρύματος, στην αποθάρρυνση των φοιτητών να προσέρχονται στα μαθήματα και στην υποβάθμιση της σχέσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον χώρο τους.

Η Σύγκλητος επισημαίνει ότι αυτά τα παραβατικά φαινόμενα δεν έχουν θέση στους χώρους του Πανεπιστημίου. Οι πανεπιστημιακοί χώροι διατίθενται για δραστηριότητες που στοχεύουν αποκλειστικά στην εκπλήρωση της αποστολής του Πανεπιστημίου και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την ικανοποίηση οιωνδήποτε επιδιώξεων τρίτων.

Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν και δικαιούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περιβάλλον ελευθερίας χωρίς βία και φόβο. Αυτό το περιβάλλον πρέπει όλοι να εξασφαλίζουμε, αναλαμβάνοντας ο καθένας το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί. Η Σύγκλητος παρακολουθεί τις εξελίξεις και παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση.

Άγνωστοι πέταξαν μπογιές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Όπως αναφέρουν τα Φοιτητικά Νέα, η Σύγκλητος του ΟΠΑ συνεδρίασε με αφορμή τα τελευταία γεγονότα. Μάλιστα, το μεσημέρι της Τετάρτης, άγνωστοι πέταξαν μπογιές στην μπροστινή όψη του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Πρώην ΑΣΟΕΕ: Το πριν και το μετά της επίθεσης αγνώστων με μπογιές
Πρώην ΑΣΟΕΕ: Το πριν και το μετά της επίθεσης αγνώστων με μπογιές

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ