Ελλαδα

4.000 τζιχαντιστές με ευρωπαϊκό διαβατήριο ανησυχούν ΕΛ.ΑΣ και ΕΥΠ

Το ενδεχόμενο να φθάσουν σε ελληνικό έδαφος και να συνεχίσουν ανενόχλητοι το ταξίδι της επιστροφής στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλεγχος διαβατηρίων σε μετανάστες και πρόσφυγες
Έλεγχος διαβατηρίων σε μετανάστες και πρόσφυγες/ © INTIMENEWS/ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σε επιφυλακή ΕΛ.ΑΣ και ΕΥΠ για 4.000 τζιχαντιστές με ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Λίστα με τα ονόματα 4.000 τζιχαντιστών που διαθέτουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να περάσουν από την Ελλάδα έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής, με τους ελέγχους σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα να εντείνονται τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, βρίσκονται φυλακισμένα χιλιάδες μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Στην Ευρώπη η ανησυχία είναι έντονη για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτούς τους κρατούμενους -ειδικά μετά τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Ειδικότερα, υπάρχει ο φόβος ότι αρκετοί Ευρωπαίοι τζιχαντιστές θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Έντονες πιέσεις στην Αθήνα

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο «Έθνος της Κυριακής», Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους στην Αθήνα.

«Ασκείται πίεση από τους Ευρωπαίους, διότι οι έλεγχοι στις πρώτες χώρες εισόδου στην Ευρώπη είναι οι πιο σημαντικοί. Εάν ένας τρομοκράτης καταφέρει να περάσει στην Ελλάδα απαρατήρητος, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εισήλθε στην Ευρώπη απαρατήρητος. Ο διαβατηριακός έλεγχος γίνεται στην πρώτη χώρα εισόδου».

» Στην περίπτωση που ένας τζιχαντιστής ταξιδέψει από τη χώρα µας σε άλλη χώρα της ΕΕ, πιθανότατα να µην περάσει ξανά από διαβατηριακό έλεγχο, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη του Σένγκεν. Σκεφτείτε, λοιπόν, να περάσει κάποιος τζιχαντιστής από την Ελλάδα, η οποία δεν αποτελεί στόχο του Ισλαμικού Κράτους, και στη συνέχεια να χτυπήσει σε κάποιο κράτος της ΕΕ» αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ποιοι είναι οι τζιχαντιστές

Αυτοί οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι µετανάστες δεύτερης γενιάς από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με ρίζες στη Μέση Ανατολή.

Όταν το καλοκαίρι του 2014 το Ισλαμικό Κράτος έκανε την κίνησή του, καταλαμβάνοντας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μεγάλες εκτάσεις σε Ιράκ και Συρία, ιδρύοντας το «χαλιφάτο» του, αρκετοί ήταν οι Ευρωπαίοι που άφησαν τα πάντα και πήγαν να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS. Με το Ισλαμικό Κράτος να έχει ηττηθεί πλέον κατά κράτος και τις φυλακές σε Συρία και Ιράκ να έχουν γεμίσει με μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης, πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Ειδικά, οι χώρες που έχουν δεχτεί και τρομοκρατικά χτυπήματα όπως η Γαλλία και το Βέλγιο.

Σε αναμμένα κάρβουνα το Βερολίνο

Το πόσο μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη για το συγκεκριμένο θέμα φανερώνεται και από την πρόσφατη τοποθέτηση Γερμανού αξιωματούχου, ο οποίος διαβεβαίωσε το Κοινοβούλιο στο Βερολίνο ότι οι τζιχαντιστές από τη Γερμανία παραμένουν πίσω από τα κάγκελα στη Συρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ