Ελλαδα

Κρήτη: κίνδυνος μόλυνσης από τα συριακά χημικά

Έντονες κοινωνικές - διπλωματικές αντιδράσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
58861-117403.jpg

Έντονες αντιδράσεις κρητικών φορέων, αλλά και ανάλογο διπλωματικό παρασκήνιο,  σημειώνονται αυτές τις ώρες, σχετικά με τμήμα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, που πρόκειται να καταστραφεί σε διεθνή νερά, νότια της Κρήτης, με πιθανολογούμενους κινδύνους για το τοπικό οικοσύστημα.  Κοινωνικοί φορείς του νησιού, αλλά και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, ζητούν από τα υπουργεία Εξωτερικών , Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας, να αποτρέψουν ό,τι θεωρούν ως «βέβαιη καταστροφή» των ακτών της νότιας Κρήτης, ενώ πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το θέμα τέθηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο στον Αμερικανό ομόλογό του κ. Τζον Κέρι, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. 

Λεπτομερέστερα, το «Ark Futura», μεταφέροντας ένα πρώτο φορτίο με συριακά χημικά, απέπλευσε από τη Λατάκια της Συρίας, συνοδευόμενο από ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία, με κατεύθυνση την Ιταλία. Εκεί το φορτίο θα μεταφορτωθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, με τελικό προορισμό το Λιβυκό (ΝΔ της Κρήτης), όπου και θα καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Η καταστροφή θα γίνει εκεί σε εφαρμογή σχετικού κανόνα του Διεθνούς Δικαίου, που ορίζει ότι η σχετική πράξη γίνεται στο έδαφος της χώρας όπου βρέθηκαν τα όπλα (στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, πρόκειαι  για διεθνή  νερά, ανοιχτά της Συρίας). Η όλη επιχείρηση είναι υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων.

Το σύνολο των όπλων που θα καταστραφούν σ΄ αυτή τη φάση φτάνει τους 800 τόνους, έναντι 1.300 του συριακού χημικού οπλοστασίου. Πρόκειται για αέριο «μουστάρδας» και το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν, για την καταστροφή των οποίων μόνο οι ΗΠΑ διαθέτουν την ανάλογη τεχνολογία.

Πολλοί ειδικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους για την αποτελεσματικότητα της υδρόλυσης σε μια κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, φοβούμενοι μακροχρόνια μόλυνση στο θαλάσσιο οικοσύστημα .

 Μ.Φ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ