Ελλαδα

Συγκλονιστική μαρτυρία επιζώντων του ναυαγίου στις Οινούσσες

«Μας έφυγαν τα παιδιά από τα χέρια»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Toυρκάλα δικαστής που έχασε τα παιδιά της στο Αιγαίο

«Μας έφυγαν τα παιδιά από τα χέρια». Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των δύο Τούρκων γονιών-επιζώντων του ναυαγίου στις Οινούσσες.

Oι Τούρκοι πρώην δικαστές Φατμά και Νασίρ Ισίκ με τα δύο παιδιά τους εγκατέλειψαν την χώρα τους για να γλιτώσουν από τις διώξεις Ερντογάν στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Αναγκάστηκαν να πληρώσουν 7.000 ευρώ στα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο. Όμως, ο θάνατος παραμόνευε.

Τα δύο μικρά παιδιά τους πνίγηκαν τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου στο ναυάγιο των Οινουσσών.

Συνολικά πέντε παιδιά και δύο γυναίκες από την Τουρκία έχασαν τη ζωή τους, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανετράπη. Τα θύματα ετάφησαν σε ειδικό χώρο ταφής Μουσουλμάνων σε δημοτικό νεκροταφείο στη Χίο. Οι επιζώντες της τραγωδίας κατέθεσαν αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το κουρδικής καταγωγής ζευγάρι των πρώην δικαστών περιγράφει στην κάμερα του euronews τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε.

«Ήταν πολύ τρομακτικό. Η θάλασσα ήταν πολύ σκοτεινή τα παιδιά μας έφυγαν από τα χέρια μας και πέθαναν», λέει η Φατμά Ισίκ. «Τα παιδιά δεν ήταν πουθενά. Μια δύο φορές κολύμπησα γύρω από τη βάρκα. Δεν μπορούσα να βρω τα παιδιά. Πιαστήκαμε από τη βάρκα. Ήμασταν σε κατάσταση σοκ» αναφέρει ο σύζυγός της.

Η Φατμά Ισίκ συνελήφθη τρεις φορές μετά το πραξικόπημα. Καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια κάθειρξης για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Πέρασε μια εγκυμοσύνη πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Σε ανάλογη θέση έχουν βρεθεί περίπου 4.500 χιλιάδες Τούρκοι δικαστές, οι οποίοι απολύθηκαν απολύθηκαν ή φυλακίστηκαν μετά το πραξικόπημα. Για την οικογένεια Ισίκ δεν υπήρχε άλλος δρόμος παρά μόνο εκείνος της προσφυγιάς.

«Δεν μπορούσαμε να ζήσουμε, να βρούμε δουλειά, φοβόμασταν μήπως συλληφθούμε γι αυτό κάναμε το ταξίδι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σκεφτόμουν τον μικρό Αϊλάν. Σκεφτόμουν μήπως πάθαιναν το ίδιο και τα δικά μου παιδιά. Δυστυχώς είχαν την ίδια τύχη. Εύχομαι να μην πεθάνουν άλλα παιδιά», ανεφέρει η Φατμά Ισίκ.

Από τον Ιούλιο του 2016 ξεπερνούν τις 9.000 οι Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός τους είναι μεγαλύτερος και πολλοί προσπαθούν να περάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αρκετοί όμως, είναι και εκείνοι που χάνουν τις ζωές τους στον Έβρο ή το Αιγαίο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ