2.323 νέες αφίξεις σε Χίο, Σάμο, Λέσβο μόνο αυτή την εβδομάδα
Ο καταυλισμός της Μόριας «βουλιάζει» καθώς έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 12.000 άτομα
Η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος αποτελούν τα βασικά κέντρα υποδοχής προσφύγων.
Οριακή είναι η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, θυμίζοντας μέρες 2015. Η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος αποτελούν τα βασικά κέντρα υποδοχής προσφύγων, ωστόσο η απουσία δομών στα ενδότερα της χώρας, τους κρατούν εκεί, με τα προβλήματα που δημιουργούνται να είναι μεγάλα.
Χαρακτηριστικοί της αυξημένης κίνησης των ροών είναι οι αριθμοί που έχουν καταγραφεί από τη Δευτέρα μέχρι και αργά το μεσημέρι της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, η Λέσβος έχει υποδεχτεί 1.414 άτομα, η Χίος 345 και η Σάμος 564. Συνολικά, δηλαδή, τα τρία νησιά δέχτηκαν στα εδάφη τους 2.323 πρόσφυγες, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να «αγριεύουν», με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία των ανθρώπων αυτών και τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Φυσικά, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχει δεχτεί η Λέσβος, η οποία την Παρασκευή μόνο δέχτηκε 439 άτομα, ενώ είχαν προηγηθεί τα 228 της Δευτέρας, τα 275 της Τρίτης, τα 225 της Τετάρτης και τα 247 της Πέμπτης.
Ενημέρωση Εισαγγελέα
Η διαχείριση της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με περισσότερους από 12.000 ανθρώπους στη Μόρια και σχεδόν 15.000 στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης των εμπλεκόμενων τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων, την ερχόμενη Δευτέρα.
Σήμερα ο εκτελών χρέη Διοικητή στο ΚΥΤ ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ότι αδυνατεί να υποδεχθεί και να διαχειρισθεί αυτή τη στιγμή νεοεισερχόμενους.
Μια ανακοίνωση από τον περιφερειάρχη
Την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου με δημόσια δήλωση του και δεδομένων των σημερινών μεγάλων ροών σημειώνει: «Έως πότε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου θα θεωρούνται από την Ευρώπη και την λοιπή Ελλάδα ως χώρος αποθέσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όπου πρακτικά ‘λησμονούνται’ εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες διαδικασίες;».
Και καταλήγει ο κ. Μουτζούρης: «Απαιτούμε εκ νέου την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου τους με καλλίτερη φύλαξη των θαλασσών μας, την ταυτόχρονη εκκένωση των νήσων και την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του μετεωρολόγου
Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Αναμένονται οι ανακοινώσεις και από άλλους δήμους
«Άκρως διαφορετικά σενάρια, 14-18 ώρες πριν από την κρίσιμη χρονική περίοδο»
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα
«Λευκό τοπίο» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Οι πιθανότητες να χιονίσει στην Αττική
Οι αρχές συνιστούν στους επιβάτες να ενημερώνονται πριν από την αναχώρησή τους
Την Τετάρτη αναμένεται να επανέρθει η θερμοκρασία σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή
Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική και οι υπηρεσίες του δήμου
Θα έχουμε «λευκές εκπλήξεις»;
Δείτε τους χάρτες του Meteo
Τι ώρα θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί πριν το κλείσιμο των τριών σταθμών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.