Ελλαδα

Το κυβερνητικό σχέδιο για να αλλάξουν όψη Δραπετσώνα και Κερατσίνι

Πώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος των παλαιών Λιπασμάτων - Η πρόταση για Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η περιοχή των παλαιών Λιπασμάτων στο Κερατσίνι
Η περιοχή των παλαιών Λιπασμάτων στο Κερατσίνι/©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΚΝΑΡΙΔΗΣ

Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στα παλαιά Λιπάσματα Κερατσινίου σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Στη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων στο Κερατσίνι πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη ανεκμετάλλευτη περιοχή, αλλά κυρίως να αποκτήσει μια νέα ταυτότητα και έναν άλλο χαρακτήρα για τα επόμενα χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων, την ώρα που κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν επί χρόνια αυτή η έκταση, των εκατοντάδων στρεμμάτων, να αξιοποιηθεί και να γίνει προσβάσιμη για τους ίδιους. Τα προβλήματα ωστόσο είναι πολλά, μιας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς μόνο εύκολο δεν είναι.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε θετική την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο δήμος έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια την προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής, έχοντας πετύχει σημαντικά έως τώρα αποτελέσματα (σ.σ. δημιουργία γηπέδων, ανοικτού θεάτρου).

Στην αξιοποίηση της περιοχής των Λιπασμάτων στο Κερατσίνι στοχεύει η κυβέρνηση

Ποια είναι η περιοχή των Λιπασμάτων

Η υπό ανάπλαση περιοχή των λιπασμάτων βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά. Πήρε το όνομά της από το εργοστάσιο στη Δραπετσώνα, τη βιομηχανική μονάδα της ανώνυμης ελληνικής εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (ΑΕΕΧΠΛ), που κατασκευάστηκε τον Οκτώβριο του 1910.

Η μονάδα ήταν χτισμένη σε παραθαλάσσια περιοχή, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας της από τον Νικόλαο Κανελλόπουλο έως και το 1946 που αγοράστηκε από τον Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, το εργοστάσιο κυριαρχούσε στην οικονομική ζωή του Πειραιά. Υπέστη μεγάλες ζημίες την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά παρέμεινε σε λειτουργία. Τη δεκαετία του 1950 γνώρισε νέα, μεγάλη άνθηση. Το 1993 η εταιρεία μπήκε σε διαδικασία της εκκαθάρισης. Το εργοστάσιο πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας. Το 1999 σταμάτησε οριστικά να λειτουργεί.

Τι έκταση καταλαμβάνει

Σχεδόν 23 χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2016, ψηφίστηκε στη Βουλή σχετική ρύθμιση για την οριστική παραχώρηση της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων από τον ΟΛΠ στον δήμο.

Προηγουμένως, η έκταση είχε εξαιρεθεί από τη Σύμβαση Παραχώρησης Δημοσίου-ΟΛΠ και, στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο, ειδικό άρθρο (49), στο οποίο ορίστηκε ως «Περιοχή Λιπασμάτων» η χερσαία έκταση (περίπου 86.000 τμ) μέσα στη χερσαία ζώνη του ΟΛΠ από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη έως τον όρμο της Δραπετσώνας (δεξαμενές καυσίμων).

Η περιοχή των παλαιών Λιπασμάτων στο Κερατσίνι
Η περιοχή των παλαιών Λιπασμάτων στο Κερατσίνι/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΚΝΑΡΙΔΗΣ

Τα έργα ανάπλασης του δήμου

Τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Δραπετσώνας κατάφερε να φτιάξει ανοιχτό θέατρο, τρία γήπεδα και έναν χώρο περιπάτου δίπλα στη θάλασσα. Όλα αυτά, στο 1/3 από τα 640 στρέμματα της συνολικής έκτασης. Πρόκειται για μέρος της έκτασης των Λιπασμάτων, που ανήκει αυτήν τη στιγμή στον δήμο.

Για να γίνουν όμως τα παραπάνω έργα, το 2015 επετεύχθη η αλλαγή χρήσεων γης με νόμο, προκειμένου να αποτραπεί η οικοπεδοποίηση και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, παιδείας και υγείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ