Ελλαδα

Φωτιά στην Εύβοια: Τρίτη μέρα στη μάχη με τις φλόγες

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν 4 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη - Περιορισμένη σε χαράδρα η φωτιά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Εύβοια, πεζοπόρα τμήματα
Φωτιά στην Εύβοια, πεζοπόρα τμήματα / © ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η υπεράνθρωπη προσπάθεια εναέριων και επίγειων μέσων για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι πιλότοι έπιασαν δουλειά και άρχισαν οι ρίψεις νερού από αέρος για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια που μαίνεται για τρεις ημέρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στάχτη έχουν γίνει 28.000 στρέμματα ενός πυκνού, παρθένου δάσους στην κεντρική Εύβοια που σχεδόν κάθε καλοκαίρι βιώνει τον ίδιο πύρινο εφιάλτη. 

Ειδικότερα, απογειώθηκαν τέσσερα ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».

Το έργο της κατάσβεσης επικεντρώνεται στο χωριό Πλατάνα μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση αυτού του μετώπου που πλέον κινείται βορειανατολικά από την περιοχή Κοντοδεσπότι.

Στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν χωριά, αλλά το Κέντρο Άγριας Ζωής και γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην απειληθεί από τις φλόγες. 

21496173.jpg
Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια / © ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ


Μετά τις 8 η ώρα το πρωί αναμένεται να συνδράμουν και τα τρία αεροσκάφη από την Ιταλία και την Ισπανία με τις κινήσεις όλων των εναέριων μέσων να συντονίζει ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΛΙΤΣΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Οι επιτελείς της πυροσβεστικής επενδύουν πολλά στα πεζοπόρα τμήματα που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν έχουν άλλη επιλογή λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Πυροσβεστικής στις 7 το πρωί στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ που σε ορισμένα σημεία μπορεί να είναι αυξημένοι λόγω του μικροκλίματος που δημιουργεί η πυρκαγιά.

Νύχτα αγωνίας

Άλλη μια νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών Μακρυμάλλη και Πλατάνα στην Εύβοια, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων των μετώπων της φωτιάς. Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής μέσα στη νύχτα και η άπνοια επέτρεψαν η φωτιά να περιοριστεί σε μια χαράδρα, πριν από το χωριό Πλατανιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα. Δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό.

Greece: Residents help firefighters battle wildfires raging on Evia island

Την ίδια στιγμή πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από το παρθένο πευκοδάσος κι έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει, αν και σε απόσταση από το χωριό.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία τη νύχτα για να περιορίσουν τα μέτωπα.

21496166.jpg
Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια / © ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Χθες βράδυ η πυροσβεστική προχώρησε σε ενίσχυση και ανασύνταξη των δυνάμεων της. Από το πρωί φθάνουν οχήματα και προσωπικό από σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δύναμη που επιχειρεί στην Εύβοια είναι 198 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 22 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 172 πυροσβέστες, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Συνέδραμαν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

417078.jpg
Η μάχη των πιλότων / © INTIME NEWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν από το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στον οικισμό. Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Αυτοψία Μητσοτάκη 

Κοντά στους ανθρώπους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια, βρέθηκε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

416985.jpg
Κυριάκος Μητσοτάκης / © INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο πρωθυπουργός, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στα πύρινα μέτωπα.

Λύπη του Oικουμενικού Πατριάρχη για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Τουρκία

Στις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα και την Τουρκία αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης: «Θέλω να εκφράσω την λύπη ασφαλώς όλων μας για τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Εύβοια κυρίως και σε άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, και εδώ στην Τουρκία, στην Προικόννησο, στο Εσκί Σεχίρ, και να ευχηθώ να μας φυλάγει ο Θεός όλους μας από την μάστιγα των πυρκαγιών», ανέφερε ο κκ Βαρθολομαίος ο οποίος χοροστάτησε στον εσπερινό της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον φερώνυμο Ναό του χωριού του στην Ίμβρο, και στον οποίο παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Γεωργία Σουλτανοπούλου, η Πρόξενος κυρία Δανάη Βασιλάκη, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βιετνάμ Ιωάννης Ραπτάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Στυλιανός Πούλαδος, και τα μέλη του ΔΣ, ο Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης Παύλος Σταματίδης, και μέλη του ΔΣ, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, πλήθος κατοίκων των Αγίων Θεοδώρων και Ιμβρίων που ζουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ