Ελλαδα

Ελαφόνησος: Σε ύφεση η πυρκαγιά - Ολονύχτια επιχείρηση

Αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα - Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς - Συνεχίζεται η προσπάθεια να οριοθετηθεί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Ελαφόνησο, με τις επίγειες δυνάμεις να προσπαθούν να την οριοθετήσουν.

Ολονύχτια αναμένεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στην Ελαφόνησο. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, τα πράγματα πηγαίνουν όλο και καλύτερα, με την πυρκαγιά να βρίσκεται σε ύφεση. Τα ενάερια μέσα (ελικόπτερα και αεροσκάφη) πραγματοποίησαν ρίψεις μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, την ώρα που ισχυρές επίγειες δυνάμεις προχωρούσαν στην κατάσβεση ενεργών εστιών. Πλέον, όλο το βάρος έχει πέσει στην οριοθέτηση της φωτιάς.

Μετά την απόφαση για ενίσχυση των δυνάμεων κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η πυρκαγιά είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις και βρισκόταν κοντά σε κατοικίες, στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν:

  • 60 πυροσβέστες,
  • μία αερομεταφερόμενη ομάδα πεζοπόρο τμήμα με 7 πυροσβέστες,
  • 7 ομάδες πεζοπόρο τμήμα με 54 πυροσβέστες,
  • 23 πυροσβεστικά οχήματα
  • δύο μηχανήματα έργα του στρατού
  • τέσσερα οχήματα ΟΤΑ και
  • μια υδροφόρα.

Από αέρος, μέχρι τη δύση του ηλίου, πραγματοποίησαν συνεχείς ρίψεις δύο αεροσκάφη, δύο πετζετέλ και πέντε ελικόπτερα. Προκειμένου, μάλιστα, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της επιχείρησης κατάσβεσης, είχε σηκωθεί και ένα ακόμη ελικόπτερο, το οποίο έδινε συνεχώς πληροφορίες για την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο. Στην Ελαφόνησο βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Υπενθυμίζεται ότι το σκηνικό άλλαξε άρδην προς το μεσημέρι της Κυριακής, όταν η ενίσχυση των ανέμων προκάλεσε αναζωπυρώσεις, οδηγώντας τους υπευθύνους να αποφασίσουν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο την εκκένωση του κάμπινγκ και του οικισμού Παναγιά. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης αρκετοί ήταν οι τουρίστες που αποφάσισαν να μπουν στο πλοίο της γραμμής και να περάσουν απέναντι στην ηπειρωτική χώρα.

Η στιγμή που εκκενώθηκε το κάμπινγκ...

 

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής, τη Δευτέρα 11 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ανάμεσα στις περιοχές που τοποθετούνται στην κατηγορία κινδύνου 4 είναι και η Λακωνία (συμπεριλαμβανομένης της Ελαφονήσου). Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τον χάρτη.

63 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει 63 δασικές πυρκαγιές. Για την κατάσβεσή τους επιστρατεύτηκαν συνολικά 875 πυροσβέστες.