- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόρισμα για την Κινέτα: Η φωτιά ξεκίνησε από στύλο της ΔΕΗ
Αγωγοί αποκολλήθηκαν από τους μονωτήρες πορσελάνης σε κολόνα της ΔΕΗ
Πόρισμα για τη φωτιά στην Κινέτα: Ξεκίνησε όταν δύο αγωγοί αποκολλήθηκαν από τους μονωτήρες πορσελάνης σε στύλο της ΔΕΗ στην περιοχή Αέρας.
Ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος συνέταξε και το πόρισμα για τη φωτιά στο Μάτι, έχει συμπεριλάβει στην έκθεση που κατέθεσε, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, στους δικαστικούς λειτουργούς για τη φωτιά στην Κινέτα την ίδια ημέρα, φωτογραφικές αποδείξεις, όπου φαίνονται δύο αγωγοί να έχουν χάσει την επαφή τους με τον στύλο μέσης τάσης της ΔΕΗ στην περιοχή Αέρας
Αν και λίγες ημέρες μετά τις διπλές φωτιές της 23ης Ιουλίου του 2018, ο Νίκος Παππάς και το επιτελείο του είχαν προσκομίσει στοιχεία για εμπρησμό, τελικά και η φωτιά στην Κινέτα αποδεικνύεται πως «οφείλεται σε ηλεκτρικά αίτια». Με απλά λόγια, σε αγωγούς που αποκολλήθηκαν από τους μονωτήρες πορσελάνης σε κολόνα της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, το πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε η Εισαγγελία για τη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφικής πυρκαγιάς δεν αφήνει κανένα περιθώριο για άλλες ερμηνείες. Ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος συνέταξε και το πόρισμα για το Μάτι, έχει συμπεριλάβει στην έκθεση που κατέθεσε στους δικαστικούς λειτουργούς και φωτογραφικές αποδείξεις, όπου φαίνονται δύο αγωγοί να έχουν χάσει την επαφή τους με τον στύλο μέσης τάσης. Οι δυνατοί άνεμοι έφεραν στη συνέχεια τα καλώδια σε επαφή, δημιουργήθηκαν σπινθήρες και προκλήθηκε ανάφλεξη στα ξερά χόρτα που υπήρχαν σε χαράδρα στην περιοχή Αέρας.
Εντύπωση προκαλεί η πληροφορία πως ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ απάντησαν στον εμπειρογνώμονα πως το ρεύμα στη συγκεκριμένη περιοχή «έπεσε» στις 4 το απόγευμα, ενώ πύργος του ΟΤΕ που βρίσκεται στην ίδια γραμμή δήλωσε διακοπή στις 11:54, ώρα που «συμφωνεί» με την επίσημη αναγγελία της πυρκαγιάς στις 12:03 σύμφωνα με σχετικό δελτίο του Πυροσβεστικού Σώματος. Γιατί από την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση προφανώς μεσολάβησαν κάποια λεπτά για να γίνουν αντιληπτοί οι καπνοί και να ενημερωθεί το «199».
Όπως συνέβη και στο Μάτι, ευτυχώς όμως χωρίς απώλειες ζωών και αυτή η πυρκαγιά αυτοκατασβέσθηκε στη θάλασσα. Η πυρκαγιά υπερσκέλισε και τη νέα εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να την αξιοποιήσουν ως αντιπυρική ζώνη, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Λεωφόρου Μαραθώνος, λίγες ώρες αργότερα. Στην έκθεση του πραγματογνώμονα αποκαλύπτεται ακόμη πως υπήρξαν τραυματισμοί.
Για την ακρίβεια κατόπιν αλληλογραφίας με το ΕΚΑΒ προέκυψε πως μεταφέρθηκαν 14 τραυματίες, 13 πολίτες και ένας πυροσβέστης. Στοιχεία που δεν επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική! Σε κάθε περίπτωση, στην περίπτωση της Κινέτας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα γιατί η απόφαση για εκκένωση πάρθηκε άμεσα. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση προκύπτει πως την εντολή για την απομάκρυνση των πολιτών έδωσε ο επικεφαλής της πυρκαγιάς, υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας. Καλύτερος ήταν και ο συντονισμός με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η απομάκρυνση των πολιτών έγινε χωρίς να υπάρξουν νεκροί.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου
Ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΟΔΕ δίνουν μάχη με τις φλόγες
Η Maran Tankers επιβεβαιώνει το πλήγμα στο ελληνικό τάνκερ - Το πλήρωμα είναι ασφαλές
Ξεκινούν εργασίες για 5G και αλλαγή σιδηροτροχιών - Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
Έντονη διαμαρτυρία από τον Βασίλη Κικίλια για τη στοχοποίηση της ελληνικής ναυτιλίας
Η δεισιδαιμονία γύρω από τη συγκεκριμένη ημερομηνία είναι σχετικά πρόσφατη στη δυτική κουλτούρα
Δρομολόγια μέχρι το ΣΕΦ ή την Αγία Τριάδα Πειραιά σε συγκεκριμένες ώρες λόγω κατεδαφίσεων και αγώνα δρόμου
Η άνοδος των καυσίμων λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων πιέζει τα εισιτήρια, με όλα τα σενάρια ανοικτά
Το ιστορικό του έργου και οι δύο βλάβες του αγωγού - Το νησί συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με το πόσιμο νερό
Πιλοτική εφαρμογή στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος με ηλεκτρονικό πομποδέκτη και χιλιομετρική χρέωση
Ο μετεωρολόγος επισημαίνει πάντως ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο
Η εισαγωγή θα γίνει μέσω γραπτής δοκιμασίας γνώσεων και δεξιοτήτων
Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο αλλά υπέκυψε στα τραύματά του
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Καλλιτέχνες και φίλοι βρέθηκαν στο Κοιμητήριο Βούλας
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι ισχύει για πτήσεις προς το Τελ Αβίβ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.