Ελλαδα

Αποφυλακίστηκε ο Νίκος Ρωμανός

Ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
romanos23432.jpg

Εκτός φυλακών ο Νίκος Ρωμανός έπειτα από 6 χρόνια εγκλεισμού.

Αποφυλακίστηκε ο Νίκος Ρωμανός έπειτα από 6 χρόνια εγκλεισμού. Η αποφυλάκισή του έγινε, καθώς ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές, μειώνοντας την ποινή του από τα 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη. Ο συνήγορός του, Θεόδωρος Μαντάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφυλάκιση του εντολέα του, υποστηρίζοντας ότι έτσι «έκλεισε ένας κύκλος δικαστικής εμπλοκής έξι και πλέον ετών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» (σ.σ. αθωώθηκε για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση) και τελικά ο ίδιος καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Ο Νίκος Ρωμανός είχε καταδικαστεί σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μεταξύ των «στόχων» του ήταν και το σπίτι του έγκλειστου σήμερα πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να επανεξεταστεί το ζήτημα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού λόγω καλής συμπεριφοράς, οδήγησαν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών να αποφασίσει τη μείωση της ποινής σε 14 χρόνια για την υπόθεση με τα εκρηκτικά. Ακολούθησε η συγχώνευση της ποινής αυτής με εκείνης των 11 ετών, που του επιβλήθηκε για την απόπειρα ένοπλης ληστείας στο Βελβεντό.

Το χρονικό

Στην απόφαση της 26ης Μαρτίου του 2018 το Εφετείο Αθηνών δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Ο Νίκος Ρωμανός προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει ως εκ τούτου απολυτήριο Λυκείου. Μετά, και ενώ ήταν ακόμη έγκλειστος, εισήχθη με εξετάσεις στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.

Από τις 26-10-2016 και μετά, κατόπιν αλλεπάλληλων αξιολογήσεων και αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού, λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση, προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα της Σχολής. Τους όρους της χορήγησης των αδειών αυτών τήρησε απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ