Ελλαδα

Εννέα έλληνες φοιτητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας iGEM ομάδας

Απώτερος στόχος τους να εκπονήσουν μια ερευνητική εργασία υψηλού επιπέδου και προδιαγραφών στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
iGEM Athens 2019

Φοιτητές από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ συνθέτουν μια διεπιστημονική ομάδα με σκοπό τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό iGEM 2019.

Για ακόμα μία φορά, φοιτητές από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αθήνας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής ομάδας, με σκοπό τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό iGEM 2019, τον μεγαλύτερο και διεθνώς πλέον αναγνωρισμένο διαγωνισμό στον τομέα της Συνθετικής Βιολογίας. Στόχος της ομάδας είναι η ανεύρεση ουσιαστικών λύσεων σε μείζονα προβλήματα ιατρικού ενδιαφέροντος αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Συνθετικής Βιολογίας.

iGEM Athens 2019

Το ερευνητικό τους project θα βασιστεί σε υψηλού επιπέδου βιοτεχνολογικά πειράματα και μοντελοποιήσεις με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, σκοπεύοντας στην ανάπτυξη μιας πρωτότυπης προσέγγισης του προβλήματος μέσω του σχεδιασμού ενός καινοτόμου συνθετικού βιολογικού συστήματος. Επιπροσθέτως, αποσκοπούν στη διάδοση της συνθετικής βιολογίας στο ευρύτερο κοινό και στην παραγωγική αλληλεπίδραση μαζί του μέσω πολυποίκιλων εκδηλώσεων. Απώτερος στόχος της ομάδας είναι η παρουσίαση του επιστημονικού τους έργου στο «Giant Jamboree», όπως αλλιώς ονομάζεται η διοργάνωση του Διαγωνισμού iGEM, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με καταξιωμένους επιστήμονες και δραστήριους νέους ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Εννέα έλληνες φοιτητές, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, από τα τμήματα Βιολογίας και Ιατρικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς και από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας iGEM ομάδας, της δεύτερης κατά σειρά ομάδας από την Αθήνα που θα συμμετέχει σε Διαγωνισμό της iGEM.

iGEM Athens 2019

Απώτερος στόχος τους είναι να εκπονήσουν μια ερευνητική εργασία υψηλού επιπέδου και προδιαγραφών. Συγκεκριμένα, η ομάδα εργάζεται για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου μεθόδου για την in vivo παραγωγή απταμερών, υποβοηθούμενης από in silico σχεδιασμό. Τα απταμερή αποτελούν το συνθετικό ανάλογο των αντισωμάτων και έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας χάρη στο πλήθος των δυνατών εφαρμογών τους για ερευνητικούς, διαγνωστικούς, θεραπευτικούς και άλλους σκοπούς.

Η iGEM Athens 2019 και ο Διαγωνισμός
Το ίδρυμα iGEM (international Genetically Engineered Machine) είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται για την πρόοδο της έρευνας στον κλάδο της Συνθετικής Βιολογίας. Πρόκειται για έναν από τους πλέον ταχέως εξελισσόμενους επιστημονικούς κλάδους και έχει ήδη ελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, χάρη στις δυνατότητες που δίνει ως προς την εύρεση λύσεων σε μείζονα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, αντιμετώπιση ασθενειών, παραγωγή ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Διαγωνισμός της iGEM είναι η κύρια διοργάνωση του οργανισμού iGEM. Ξεκινώντας πρώτη φορά το 2003 στο MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης) με τη συμμετοχή 5 μόνο ομάδων, τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν σε αυτόν περισσότερες από 300 ομάδες και συνολικά περίπου 6000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Κάθε ομάδα λαμβάνει ένα σετ από «BioBricks», δηλαδή κάποια πρότυπα τμήματα πολυποίκιλων γενετικών δομικών στοιχείων. Οι ομάδες πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτά τα τμήματα για να σχεδιάσουν, να «συναρμολογήσουν» νέα βιολογικά συστήματα και να εξακριβώσουν πειραματικά την αποτελεσματικότητά τους.

iGEM

Ο κύριος στόχος του iGEM είναι να διεγείρει το ενδιαφέρον για τη Συνθετική Βιολογία, να υποστηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη νέων εργαλείων στον τομέα της Εμβιομηχανικής και να προωθήσει ασφαλείς και αποτελεσματικές εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πολλά ερευνητικά projects ομάδων που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό συνέχισαν να αναπτύσσονται μετά το πέρας του, λειτουργώντας ως έναυσμα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, προϊόντων και όχι μόνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ