- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μάτι: Απεκρύβη από τον εισαγγελέα δεύτερο καταγραφικό με συνομιλίες;
Σύμφωνα με τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, πρώην υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος
Στα χέρια των δικαστικών αρχών έφθασε μόνο το ένα. Προφανώς εξαιτίας άγνοιας ότι υπάρχουν 2 καταγραφικά μηχανήματα.
Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διενήργησε ο Εισαγγελέας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ζήτησε, μεταξύ άλλων ανακριτικών πράξεων, από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα της ΕΛΑΣ, να κατασχέσει από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος το καταγραφικό μηχάνημα που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σ΄ αυτό.
Μόνο που στα χέρια των δικαστικών αρχών έφθασε μόνο το ένα. Προφανώς εξαιτίας άγνοιας ότι υπάρχουν 2 καταγραφικά μηχανήματα, σύμφωνα με το protothema.
Σύμφωνα με τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, πρώην υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος:
«Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του ΕΣΚΕ, αναφορικά με τα καταγραφικά μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής προβλέπονται τα εξής:
α) Στο 199 ΣΕΚΥΠΣ, - το ένα από τα τρία Επιχειρησιακά Κέντρα - που λειτουργεί υπό τη Διοίκηση του ΕΣΚΕ και συγκεκριμένα στο άρθρο 13 ορίζεται ότι <<Οι ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες του 199 ΣΕΚΥΠΥΣ καταγράφονται καθ΄ όλο το 24ωρο από ψηφιακό καταγραφικό μηχάνημα>>.
β) Επίσης, στο άλλο Επιχειρησιακό Κέντρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που λειτουργεί υπό την ίδια Διοίκηση του ΕΣΚΕ και στο άρθρο 24 της ανωτέρω απόφασης, ορίζεται ότι <<Οι ενσύρματες συνομιλίες του ΚΕΠΠ καταγράφονται σε ψηφιακό σκληρό δίσκο καθ΄ όλο το 24ωρο από καταγραφικό μηχάνημα που είναι μόνιμα εγκαταστημένο στο κέντρο>>.
Είναι προφανές από την ισχύουσα νομοθεσία της Πυροσβεστικής, ότι στο ΕΣΚΕ υπάρχουν και λειτουργούν δύο - και όχι ένα - αυτοτελή καταγραφικά μηχανήματα συνομιλιών, ένα στο 199 ΣΕΚΥΠΣ και ένα στο ΚΕΠΠ. Εξάλλου το ΕΣΚΕ κατά την ισχύουσα νομοθεσία της Πυροσβεστικής υπάγεται στην αρμοδιότητα κι ευθύνη του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του ΠΣ, που ήταν κατά την εθνική τραγωδία της 23 Ιουλίου 2018 ο νυν Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος.
Γιατί λοιπόν ο νυν Αρχηγός ΠΣ, στον οποίο υπάγεται το ΕΣΚΕ και ο τότε Διοικητής του ΕΣΚΕ απέκρυψαν από την Αστυνομία, που μετέβη στις εγκαταστάσεις του στο Χαλάνδρι για την κατάσχεση του καταγραφικού κατά την εντολή του Εισαγγελέα, ότι υπάρχει και δεύτερο καταγραφικό στο ΚΕΠΠ - γιατί αυτό δεν το γνώριζε ούτε ο Εισαγγελέας ούτε οι αστυνομικοί - και να το παραδώσουν;
Τι σημαντικές λοιπόν συνομιλίες περιέχει το συγκεκριμένο καταγραφικό του ΚΕΠΠ και αποφασίστηκε από τους ανωτέρω να μην παραδοθεί προς κατάσχεση κι έτσι μέχρι σήμερα να μην έχει περιληφθεί στο σχετικό φάκελο της δικογραφίας αυτής και συνεπώς το περιεχόμενο αυτού να μην έχει λάβει υπόψη του ο Εισαγγελέας κατά τη σύνταξη του σχετικού πορίσματός τους; Μήπως υπάρχουν συνομιλίες που εκθέτουν τους αρμόδιους υπουργούς και απεκρύβη σκόπιμα για συγκάλυψη ευθυνών; Άμεσα πρέπει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής να ενημερώσει τον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός να παραγγείλει την κατάσχεσή του και του δεύτερου καταγραφικού μηχανήματος πριν καταστραφούν οι συνομιλίες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις
Η διαδικασία θα ξεκινήσει την Δευτέρα 10 Αυγούστου στις 09:00
Σηκώθηκαν εναέρια μέσα - Στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Περιορισμοί σε Κασσάνδρα, Σιθωνία και Αριστοτέλη τη Δευτέρα - Πρόστιμο 300 ευρώ στους παραβάτες
Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή υδροφόρων του Δήμου
Σε πλήρη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός - Σύγκληση συντονιστικών οργάνων σε Δήμους και Περιφέρειες
Σε εξέλιξη οι προσπάθειες κατάσβεσης από επίγειες και εναέριες δυνάμεις με τη συνδρομή του Δήμου
Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περιγράφει τις ακραίες συνθήκες των τελευταίων ημερών και τα επόμενα βήματα
Περιοριστικά μέτρα ασφαλείας σε ακτίνα 100 μέτρων επέβαλε το Λιμεναρχείο μέχρι νεωτέρας
Ταχεία επέμβαση της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή drone και του Δήμου Αριστοτέλη
Σε υψηλά επίπεδα η κίνηση στο λιμάνι - 81 δρομολόγια προγραμματισμένα για σήμερα
Σε πλήρη κινητοποίηση τίθεται ο Εθνικός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας
Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες - Ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο
Πότε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι
«Κλείνει» ο Λόφος Φινόπουλου από σήμερα τα μεσάνυχτα
Πιθανή παρουσία θραυσμάτων γυαλιού
Red Code για φωτιές στην Αττικοβοιωτία κι άλλες 14 περιοχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.