- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ένοχος μαιευτήρας για το θάνατο 45χρονης εγκύου
Αμέλεια για το θάνατο της εγκύου κατά τη διάρκεια τοκετού και την πρόκληση σωματικών βλαβών στο νεογνό
Καταδικάστηκε μαιευτήρας - γυναικολόγο για υπόθεση ιατρικής αμέλειας μετά το θάνατο 45χρονης στη Θεσσαλονίκη.
Μαιευτήρας - γυναικολόγος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 17 μηνών, με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος από αμέλεια, για το θάνατο 45χρονης κατά τη διάρκεια τοκετού και την πρόκληση σωματικών βλαβών στο νεογνό.
Ο ίδιος γιατρός φέρεται επιπλέον να νόθευσε ιατρικό έγγραφο για να αποσιωπήσει τυχόν ευθύνες εις βάρος του.
Το περιστατικό που εξετάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης συνέβη στα τέλη Μαρτίου του 2013, όταν η 45χρονη, η οποία βρισκόταν στην 39η εβδομάδα της κύησης, μετέβη σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, σε συνεννόηση με τον κατηγορούμενο γιατρό που την παρακολουθούσε για να γεννήσει το τρίτο της παιδί (η κύηση είχε προκύψει με εξωσωματική γονιμοποίηση από δότρια ωαρίου).
Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, ο γυναικολόγος επέλεξε τη διαδικασία πρόκλησης τοκετού και αφού η γυναίκα άρχισε να πονάει της χορήγησε επισκληρίδιο αναισθησία και αμέσως μετά ενδοφλεβίως ωκυτοκίνη για την επιτάχυνση του τοκετού, "παρότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις χορήγησης της ωκυτοκίνης".
Επιμένοντας στη διαδικασία πρόκλησης τοκετού, ο γιατρός, πάντα κατά το κατηγορητήριο, παρέλειψε να υποβάλλει την επίτοκο σε καισαρική επέμβαση, προκαλώντας τελικά τη γέννηση του παιδιού με τη χρήση βεντούζας, παρά το γεγονός ότι "ο τράχηλος ήταν ακόμη σκληρός".
Συνέπεια των παραπάνω ήταν μετά τον τοκετό η γυναίκα να παρουσιάσει αιμορραγία που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και χειρουργήθηκε καθυστερημένα, ενώ η ίδια κατέληξε λίγες ώρες αργότερα λόγω αιμορραγίας.
Προβλήματα όμως παρουσίασε και το νεογέννητο κοριτσάκι που διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκη όπου νοσηλεύτηκε διασωληνωμένο για 25 μέρες σε θερμοκοιτίδα, ενώ εμφάνισε και μεταγενέστερα σωματικές βλάβες λόγω της διαδικασίας που επιλέχθηκε κατά τον τοκετό.
Από την έρευνα της υπόθεσης αποκαλύφτηκε ότι είχε αλλοιωθεί το ιατρικό δελτίο της άτυχης γυναίκας, αναφορικά με τη χορήγηση της ωκυτοκίνης, καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προστέθηκαν 50 λεπτά στην ώρα που δόθηκε η ουσία στην άτυχη 45χρονη.
Στην απολογία του ο γιατρός αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ακολούθησε τους κοινώς αποδεκτούς και αναγνωρισμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ενώ ζήτησε από τον ιατρικό σύλλογο να εξετάσει την υπόθεση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διασώθηκαν δύο άνθρωποι
Έχουν γίνει ήδη δεκάδες προσαγωγές
Οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έχουν κλείσει από τις 17:00
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του περιοδικού International Living
Τι ακολουθεί μετά τον Byron
Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων
Παράλληλα, στη Βοιωτία, ο κόμβος της Θήβας παραμένει κλειστός από χθες
Οι επιστήμονες προβλέπουν βροχοπτώσεις έως το απόγευμα - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
Δείτε τον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις υψηλότερες καταγραφές στη χώρα
Εντοπίστηκε να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα με επικαθήμενο
Tι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Τα Δεκεμβριανά που ακολούθησαν και το δικαστικό «θρίλερ» με Κορκονέα
Κλείνουν σταθμοί του Μετρό - Τι θα ισχύσει τις ώρες των εκδηλώσεων μνήμης
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Τεράστιοι όγκοι νερού από την κακοκαιρία «Byron» έσπασαν τα αναχώματα
Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από ρίψη πέτρας και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.