Γιατί οι εισαγγελείς ερευνούν τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής
«Δεν έπρεπε να συμμετάσχει στο συμβούλιο επανακρίσεων» μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, σύμφωνα με την έγγραφη καταγγελία
Έρευνα για τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λόγω συμμετοχής του στις κρίσεις αξιωματικών μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Β. Ματθαιόπουλος. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από έγγραφη καταγγελία για την «αντικανονική» -όπως επισημαίνεται- συμμετοχή του κ. Ματθαιόπουλου στα συμβούλια κρίσεων που καθόρισαν το υπηρεσιακό μέλλον αξιωματικών της Πυροσβεστικής, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 101 νεκρούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η έγγραφη καταγγελία κοινοποιήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες στην Εισαγγελία Εφετών Αθήνας. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι ο κ. Ματθαιόπουλος αποστράτευσε ή προσπέρασε στην επετηρίδα αξιωματικούς, που όπως και ο ίδιος, είχαν εμπλακεί στην ποινική έρευνα για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική είτε ως ύποπτοι είτε ως μάρτυρες. Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ακόμα ότι ο νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής διέπραξε το ποινικό αδίκημα της «αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης». Ειδικότερα, το άρθρο 254 του Ποινικού Κώδικα ορίζει ότι «υπάλληλος για τον οποίο υπάρχει νόμιμος λόγος να εξαιρεθεί σε κάποια υπόθεση και που εν γνώσει του αποσιωπά το περιστατικό αυτό τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η καταγγελία που στάλθηκε αρχικά στην Εισαγγελία Εφετών βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.
Αποστρατεία και κατηγορίες για τις ευθύνες στη φονική πυρκαγιά
Υπενθυμίζεται ότι οι τακτικές κρίσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής πραγματοποιήθηκαν την 31η Ιανουαρίου. Το συμβούλιο προχώρησε στην αποστρατεία μεταξύ άλλων του διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Γιάννη Φωστιέρη, του προϊσταμένου του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Φίλιππου Παντελεάκου, του επιτελάρχη Γιάννη Ράμφου και του επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Αθηνών, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Και οι τέσσερις είχαν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι και, επιπλέον, στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας της εισαγγελίας είχαν κληθεί να καταθέσουν είτε ως ύποπτοι είτε ως μάρτυρες. Κάποιοι από αυτούς με τις καταθέσεις τους είχαν φέρει σε δυσχερή θέση τον κ. Ματθαιόπουλο, επιρρίπτοντάς του εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες για τους χειρισμούς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου.
Για την ίδια υπόθεση, οι πρόσφατα αποστρατευμένοι αξιωματικοί του Σώματος έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά του κ. Ματθαιόπουλου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα αιτήματα του ΣΑΤΑ
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν δύο επιτροπές
Κλειστό το ρεύμα προς Χαλάνδρι
Αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η μητέρα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Μέχρι πότε θα διατηρηθούν οι πολικές θερμοκρασίες
Η ανάρτηση του μετεωρολόγου
Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Αναμένονται οι ανακοινώσεις και από άλλους δήμους
«Άκρως διαφορετικά σενάρια, 14-18 ώρες πριν από την κρίσιμη χρονική περίοδο»
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα
«Λευκό τοπίο» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.