Ελλαδα

Στους δρόμους οι απεργοί της Πρωτομαγιάς

Συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρωτομαγιά
Πρωτομαγιά με συλλαλητήρια / © INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε ετοιμότητα η Αστυνομία ενόψει των προγραμματισμένων συλλαλητηρίων και κινητοποιήσεων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Πρωτομαγιά στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Όπως κάθε χρόνο το ΠΑΜΕ και η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει ξεχωριστές πορείες, ενώ το σύνθημα που αναμένεται να κυριαρχήσει και φέτος από οργανώσεις και σωματεία που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις είναι το «η Πρωτομαγιά είναι απεργία, όχι αργία».

Επί ποδός θα βρίσκεται η αστυνομία στην Αθήνα για τις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς προκειμένου να ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις χωρίς επεισόδια.

Τα σημεία συγκέντρωσης ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Από το πρωί η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας θα είναι δύσκολη καθώς εκτός ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, θα ξεκινήσουν και οι συγκεντρώσεις των σωματείων.

Το ΠΑΜΕ έχει δώσει «ραντεβού» στις 10:30 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει τηνπροσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00.

Στις 10:30 αναμένεται να ξεκινήσουν να συγκεντρώνονται στο Μουσείο, επί της Πατησίων, μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία βάσης και αντιεξουσιαστές.

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν για τις πορείες 

Και τα τρία μπλοκ θα κινηθούν από την Ομόνοια και τη Σταδίου προς το Σύνταγμα και τη Βουλή. Από την αρχή των συγκεντρώσεων και για όση ώρα θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι πορείες η Τροχαία θα διακόπτει την κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας (Πατησίων, Ομόνοια, Σταδίου, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου).

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ συμμετέχει στην καθιερωμένη απεργία και θα κρατήσει τα πλοία δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κήρυξε 24ωρη απεργία για όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πρωτομαγιά, από τις 00:01 τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα.

Πορείες σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες επαρχιακές πόλεις.

Ανάλογες απεργιακές διοργανώνουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα αλλά και το ΠΑΜΕ σε διάφορες πόλεις της χώρας.

 

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του οκτάωρου, την κοινωνική ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, κ.ά.» θυμίζει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της. Όπως επισημαίνει, «στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια, ο κόσμος της εργασίας, οι μη προνομιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες, βίωσαν με εφιαλτικό τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που οδήγησαν το 40% του πληθυσμού στην απόλυτη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό». «Ο φετινός εορτασμός για εμάς τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, τους επιστήμονες, πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ενωτικούς αγώνες, με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών» σχολιάζει η ΑΔΕΔΥ.

Από τη μεριά του, το ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει με σύνθημα «Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση & τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους – Με σωματεία εργατών όχι των κυβερνήσεων & των εργοδοτών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ