Ελλαδα

Πολιτική και ακαδημαϊκή κοινότητα καταδικάζουν τον βανδαλισμό του εβραϊκού νεκροταφείου (εικόνες)

Το βράδυ της Παρασκευής στην Θεσσαλονίκη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
evraiko_mnhmeio
Εβραϊκό Μνημείο© INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σύσσωμος ο πολιτικός και ακαδημαϊκός κόσμος καταδικάζει τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στην Θεσσαλονίκη. Ανάλογη στάση από την πρυτανεία του ΑΠΘ αλλά και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Τον αποτροπιασμό του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας προκαλεί το νέο κρούσμα βανδαλισμού του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου.

«Η Πρυτανεία, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός και καλεί την κοινωνία με όλους τους φορείς της σε εγρήγορση απέναντι στα φαινόμενα φυλετικού μίσους, τυφλής βίας και καταστροφών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΘ άγνωστοι βάνδαλοι ξήλωσαν σήμερα και έσπασαν τις μαρμάρινες πλάκες του μνημείου που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο, το οποίο υπήρχε μέχρι την Κατοχή στο χώρο του Πανεπιστημίου.

«Για άλλη μια φορά βάνδαλοι φασίστες κατέστρεψαν - αυτή τη φορά ολοσχερώς - το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στο ΑΠΘ» τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μέσω ανάρτησής του στο twitter για τη νέα βεβήλωση του μνημείου που βρίσκεται εντός του χώρου της πανεπιστημιούπολης.

evraiko_mnhmeio
Εβραϊκό Νεκροταφείο/ © INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθεί η συντεταγμένη Πολιτεία και ολόκληρη η κοινωνία και να αποβάλει τα στοιχεία αυτά που εκτρέφονται από το κλίμα διχασμού και διαιωνίζουν φαινόμενα μισαλλοδοξίας και φασισμού», προσθέτει στην ανάρτηση του ο κ.Μπουτάρης.

Τη «φασιστική επίθεση» στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και καλεί «για μια ακόμη φορά το δημοκρατικό κόσμο να υψώσει τείχος και να απομονώσει την ακροδεξιά η οποία έχει σηκώσει κεφάλι φορώντας τη μάσκα του πατριωτισμού».

«Και όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία, στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς και καμία» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος των φασιστικών ταγμάτων εφόδου

«Για μια ακόμη φορά το εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης έγινε στόχος των φασιστικών ταγμάτων εφόδου που τις τελευταίες μέρες έχουν εντείνει τη δράση τους» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του και επισημαίνει:

«Η χθεσινοβραδινή βεβήλωση του νεκροταφείου έρχεται να προστεθεί στις επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου και δεν είναι τυχαίο πως έγινε μία μέρα πριν από την 27η Ιανουαρίου, Ημέρα Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος"».

Ποτάμι: Οι δημοκρατικοί πολίτες να απομονώσουν τους νεοναζί 

«Μια μέρα πριν από την 27η Ιανουαρίου, Ημέρα Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες του Ολοκαυτώματος, το εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης έγινε στόχος φασιστικής επίθεσης. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση.

Η πολιτεία πρέπει να συλλάβει τους δράστες και οι δημοκρατικοί πολίτες να απομονώσουν τους νεοναζί που τον τελευταίο καιρό κάνουν όλο και πιο έντονη τη δράση τους».  

ΚΙΝΑΛ: Πολιτική βούληση απέναντι στους νοσταλγούς του φασισμού και ναζισμού

«Η αυτονόητη καταδίκη της βεβήλωσης του εβραϊκού μνημείου στη Θεσσαλονίκη δεν αρκεί πια. Χρειάζεται πολιτική βούληση απέναντι στους νοσταλγούς του φασισμού και ναζισμού. Η πολιτεία να κάνει τη δουλειά της» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.

evraiko_mnhmeio
Εβραϊκό Νεκροταφείο/ © INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Καταδικάζουν τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου οι «Δικηγόροι για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη Συνεννόηση στα Βαλκάνια» και καλούν σε «μαζική παρουσία» στις εκδηλώσεις μνήμης, με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, «Ημέρα Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος», την Κυριακή στην Πλατεία Ελευθερίας.

«Σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, οι συμπεριφορές αυτές είναι καταδικαστέες και οι νομικοί οφείλουμε να τις στιγματίσουμε και να τις απομονώσουμε. Η καλύτερη απάντηση θα είναι η μαζική παρουσία όλων στις αντίστοιχες εκδηλώσεις των ημερών» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση.

Αντίστοιχη και η αναφορά του πρόξενου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ.

«Αυτή η πράξη βανδαλισμού και αντισημιτισμού συνέβη λίγο πριν από την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου», επισημαίνει ο Γερμανός πρόξενος.

Υπογραμμίζει, δε, ως ένα «μάθημα από την ευθύνη της Γερμανίας για το Ολοκαύτωμα», την ανάγκη «αντίστασης ενάντια σε όλες τις μορφές αντισημιτισμού και ρατσισμού».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ