Μείωση 4,2% σημείωσαν στο σύνολο του 2017, σε σύγκριση με το 2016, τα οδικά τροχαία ατυχήματα που προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, και ανήλθαν σε 10.848 τον αριθμό.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα ατυχήματα κατεγράφησαν 14.002 παθόντες (μείωση 4,4%), στους οποίους περιλαμβάνονται 731 νεκροί (μείωση 11,3%), 706 βαριά τραυματίες (μείωση 19,7%) και 12.565 ελαφρά τραυματίες (μείωση 2,9%). Από το σύνολο των νεκρών, το 69,4% αφορούσε σε οδηγούς, το 14,5% σε μεταφερόμενους επιβάτες και το 16,1% σε πεζούς.
Η αναλογία ανδρών και γυναικών ήταν 84,1% και 15,9%, αντίστοιχα. Οι 285 νεκροί επέβαιναν σε επιβατικά οχήματα (39%), οι 250 σε δίτροχα, συμπεριλαμβανομένων ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων (34,2%) και οι 118 ήταν πεζοί (16,1%).
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κατανομή των νεκρών κατά περιοχή που συνέβη το τροχαίο, σε κατοικημένη περιοχή το 22,9% των νεκρών επέβαιναν σε επιβατικά οχήματα και το 47,6% σε δίτροχα. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε μη κατοικημένη περιοχή ανέρχονται σε 51,3% επιβαίνοντες σε επιβατικά οχήματα και 23,4% σε δίτροχα. Σε αυτοκινητόδρομο το 63% των νεκρών επέβαιναν σε επιβατικά οχήματα και το 16,7% σε δίτροχα.
Το 2017 ο δείκτης ατυχημάτων ανά 1.000.000 κατοίκους σε σύνολο χώρας ήταν 1.007,4. Η περιφέρεια Αττικής ήταν πρώτη στην κατάταξη με 1.469,4 ατυχήματα, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν δεύτερη με 1.161,4 ατυχήματα και στην τρίτη θέση ήταν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 1.101,0 ατυχήματα.
Ως προς τους νεκρούς, ανά 1.000.000 κατοίκους ο δείκτης σε σύνολο χώρας ήταν 67,9. Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήταν πρώτη στην κατάταξη με 146 νεκρούς, δεύτερη η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 120,6 νεκρούς και τρίτη η περιφέρεια Πελοποννήσου με 112,2 νεκρούς.
Ο μεγαλύτερος αριθμός οδικών τροχαίων ατυχημάτων (1.056) καταγράφηκε τον Οκτώβριο με ποσοστό 9,7% στο σύνολο των ατυχημάτων του έτους, ενώ οι περισσότεροι νεκροί (78), με ποσοστό 10,7%, τον Σεπτέμβριο. Ο μικρότερος αριθμός ατυχημάτων (645) με ποσοστό 5,9% καταγράφηκε τον Ιανουάριο, ενώ ο μικρότερος αριθμός νεκρών (41) τον Μάρτιο, με ποσοστό 5,6%. Ο μεγαλύτερος αριθμός οδικών τροχαίων ατυχημάτων συνέβη Πέμπτη (15%) και ακολουθεί η Παρασκευή (14,9%), ενώ ο μικρότερος αριθμός Κυριακή (12,9%). Ωστόσο, την Κυριακή καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών (16,1%).
Από το σύνολο των ατυχημάτων, τα 10.071 (92,8%) συνέβησαν σε συνθήκες καλοκαιρίας, με 644 νεκρούς (88,1%). Σε σχέση με τις υπόλοιπες ατμοσφαιρικές συνθήκες, 319 και 252 ατυχήματα συνέβησαν σε συνθήκες ψιλής βροχής και βροχής, αντίστοιχα, (2,9% και 2,3%), με αποτέλεσμα την πρόκληση θανάτου σε 34 και 29 άτομα, αντίστοιχα, (4,7% και 4%)
Η κατηγορία «σύγκρουση μεταξύ κινούμενων οχημάτων» σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό (61,1%), με κυριότερο τύπο σύγκρουσης την «πλαγιομετωπική» (39,6%). Η δεύτερη σημαντικότερη κατηγορία ήταν η «παράσυρση πεζού» (18,2%) και ακολουθεί η «εκτροπή /ανατροπή οχήματος» (13,8%). Ως προς τους ελιγμούς του οχήματος που πιθανόν συνετέλεσαν στο ατύχημα, η «κανονική πορεία» αναφέρθηκε ως ο κυριότερος ελιγμός με ποσοστό 20,2%. Ακολουθούν η «μη διακοπή πορείας πριν από STOP» με 15,2% και οι λοιποί ελιγμοί (άλλος ελιγμός) με 10,6%.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είχε τοποθετηθεί σε παράθυρο του κτιρίου
Σε κόκκινο συναγερμό η Περιφέρεια
Σε αναστολή η παιδίατρος και ΕΔΕ για την εφημερία στο νοσοκομείο
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Είχε δηλώσει πως είχε κάνει χρήση ecstasy, πως ήταν μια «καταπληκτική εμπειρία», αλλά ο ίδιος προτιμάει το «χόρτο»
Mε αφορμή τα Τέμπη και τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Περίοικοι την ακινητοποίησαν πριν βγει στον κεντρικό δρόμο
Τι ισχύει για πλοία, αεροπλάνα και ΜΜΜ
Δορυφορική εποπτεία υψηλής ακρίβειας σε όλο το δίκτυο - Μια ελληνική τεχνολογική πρωτοπορία που ενισχύει την ασφάλεια
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οι Αρχές δεν εντόπισαν κάτι επικίνδυνο
Τι είπε ο Δημήτρης Ξενάκης για το περιστατικό με τη μητέρα του φοιτητή
Κινητοποίηση για συλλογικές συμβάσεις και επαναφορά του ταμείου ανεργίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.