- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Δίπλωμα οδήγησης στα 17 - Σαρωτικές αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο
Ο ανήλικος κατά τη διάρκεια της συνοδευόµενης οδήγησης υποχρεούται σε ειδική ασφαλιστική κάλυψη
Δίπλωμα από την ηλικία των 17 ετών, ηλεκτρονικό καθορισμό του ζεύγους εξεταστή-εξεταζόμενου, κάμερες και μικρόφωνα εντός των αιθουσών εξέτασης αλλά και των οχημάτων και συστηματικούς και έκτακτους ελέγχους, δημιουργία κέντρου ελέγχου: αυτές είναι λίγες μόνο από τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο στοχεύει στην εκσυγχρόνιση του συστήματος εξέτασης διπλωμάτων οδήγησης και επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στα «λαδώματα».
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Έθνος», που παρουσιάζει την τελική μορφή του νομοσχεδίου, θεσμοθετείται η συνοδευόμενη οδήγηση από την ηλικία των 17 ετών -κάτι που σημαίνει ότι νέοι και νέες αφού περάσουν από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση δυνατότητας οδήγησης, θα μπορούν να οδηγούν με έναν συνοδηγό.
Ο εν λόγω συνοδηγός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον30 ετών, κάτοχος διπλώματος οδήγησης για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να μην του έχει καταλογιστεί ποτέ κανένας βαθμός ποινής στο point system.
Ο ανήλικος κατά τη διάρκεια της συνοδευόµενης οδήγησης υποχρεούται σε ειδική ασφαλιστική κάλυψη. Η οριστική άδεια οδήγησης θα χορηγείται µετά τη συµπλήρωση των 18 ετών.
Πώς θα χορηγούνται οι άδειες οδήγησης
Η οριστική χορήγηση των διπλωμάτων οδήγησης θα διαρκεί έως και πέντε εργάσιμες ημέρες, προκειμένου να ελεγχθεί το οπτικοακουστικό υλικό που θα έχει συγκεντρωθεί.
Σύµφωνα µε τις προβλέψεις του νοµοσχεδίου, που θα κατατεθεί το συντοµότερο στη Βουλή, κάθε υποψήφιος οδηγός θα υποβάλλεται πρώτα στη θεωρητική εξέταση, και εφόσον επιτύχει, θα ακολουθεί η δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς, η οποία θα διενεργείται σε δύο στάδια, που µπορούν να προγραµµατίζονται και την ίδια ηµέρα.
Εξέταση χωρίς τον εκπαιδευτή
Οι φερέλπιδες οδηγοί θα εξετάζονται σε πρώτο στάδιο στην πορεία ενώ σε δεύτερο θα αποδεικνύουν τις δεξιότητες οδήγησής τους. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στο δεύτερο στάδιο μόνο εάν επιτύχουν στο πρώτο. Εάν επιτύχουν στο πρώτο και αποτύχουν στο δεύτερο στάδιο, τότε θα πρέπει να επανεξεταστούν και στα δύο.
Ο εξεταστής δεν θα βρίσκεται εντός του αυτοκινήτου ενώ μόνοι τους στο δίκυκλο θα είναι και όσοι θέλουν να λάβουν άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας.
Με το σχέδιο νόµου αυξάνονται και τα εξέταστρα για τη θεωρητική και πρακτική εξέταση στα 15 ευρώ, από 10 ευρώ που είναι σήµερα, µε το 1/3 του ποσού να αποδίδεται στις περιφέρειες ώστε να διατεθεί σε αυτές τις ανάγκες.
Τα εκπαιδευτικά οχήµατα που θα χρησιµοποιούνται στις εξετάσεις θα πρέπει να διαθέτουν διαδικτυακή σύνδεση µε το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου και κάµερα µε µικρόφωνο.
Η θεωρητική και η πρακτική εξέταση των υποψηφίων µεταδίδονται σε πραγµατικό χρόνο και καταγράφονται µε τη χρήση οπτικοακουστικών µέσων και το υλικό µεταφορτώνεται την ηµέρα της εξέτασης.
Το υλικό αυτό, χωρίς το οποίο η εξέταση θα θεωρείται άκυρη, περιέχει:
• Τον χώρο διενέργειας των θεωρητικών εξετάσεων όπου απεικονίζονται όλοι οι συµµετέχοντες στη διαδικασία. Κατά τη διενέργεια της εξέτασης θα δηµιουργείται κλωβός διακοπής ασύρµατης επικοινωνίας, θα απενεργοποιούνται κινητά και κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή.
• Το εσωτερικό του εκπαιδευτικού οχήµατος όπου απεικονίζονται όλοι οι συµµετέχοντες.
• Το εξωτερικό του οχήµατος όπου φαίνεται το οδικό δίκτυο στο οποίο κινείται
Οι εξεταστές
Το σχέδιο νόμο δίνει λύση και στο ζήτημα της αμοιβής των εξεταστών. Πιο συγκεκριμένα, αναδροµικά από την 1η Μαΐου 2018 έως τρεις µήνες από την έναρξη ισχύος του νόµου καθορίζεται µηνιαία αποζηµίωση ύψους 240 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ο υπάλληλος να έχει συµµετάσχει σε τουλάχιστον έξι εξετάσεις.
Σε περίπτωση µικρότερης συµµετοχής, το ποσό θα περιορίζεται ανάλογα.
Οι εξεταστές θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης και οι εξετάσεις θα διενεργούνται εντός ωραρίου. Η εναλλαγή τους θα είναι διαρκείς με ηλεκτρονικές κληρώσεις ανά τετράμηνο.
Το ζεύγος εξεταζόμενου-εξεταστή θα προκύπτει πριν από την εξέταση κάθε σταδίου με ηλεκτρονική κλήρωση.
«Τσουχτερά» πρόστιμα και ποινές
Όσοι αποφασίσουν να «λαδώσουν» για να λάβουν άδεια οδήγησης ή επιχειρήσουν με οποιονδήποτε τρόπο να παραποιήσουν παραστατικά και έγγραφα θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα αλλά και απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις για έως και τρία χρόνια! Για τους εκπαιδευτές προβλέπεται απαγόρευση εκπαιδευτικής άδειας για έως και έξι χρόνια ενώ για τους εξεταστές απομάκρυνση από το έργο της δοκιμασίας για έως έξι χρόνια.
Επιβάλλονται και διοικητικά πρόστιµα, τα οποία για τις πολύ σοβαρές παραβάσεις φτάνουν τα 1.000 ευρώ για τους υποψηφίους, τα 2.000 ευρώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές και τα 6.000 ευρώ για τις σχολές οδηγών. Σε περιπτώσεις υποτροπής µπορεί να αφαιρεθεί οριστικά η άδεια, ενώ τα προβλεπόµενα πρόστιµα τριπλασιάζονται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποιους δρόμους εντοπίζονται δυσκολίες
Ένα έργο 2.000 ετών που μετέφερε νερό στην Αθήνα ξαναζωντανεύει λόγω της λειψυδρίας
Ισχυρή καταιγίδα πλήττει αυτή την ώρα την πόλη
«Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τα πρωτόκολλα διαδικασίες»
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.