Ελλαδα

Έκθεση: Στην προτελευταία θέση των δημοκρατιών της Δ. Ευρώπης η Ελλάδα

Πού εντοπίζεται το μελανό σημείο για την ελληνική δημοκρατία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην κατηγορία των «ελαττωματικών» δημοκρατικών κατατάσσεται για μία ακόμα χρονιά η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit για το 2018.

Η χώρα μας να καταλαμβάνει την προτελευταία θέση της σχετικής λίστας, πάνω μόνο από την Τουρκία η οποία θεωρείται ως «υβριδικό καθεστώς».

Παγκοσμίως η Ελλάδα υποχώρησε κατά μία θέση και βρίσκεται 39η θέση σε σύνολο 167 χωρών.

Το μελανό σημείο για την ελληνική δημοκρατία εντοπίζεται στην κυβερνητική λειτουργία, όπου η χώρα μας βαθμολογείται με 5,36 στα 10. Η συμμετοχή στα κοινά βαθμολογείται με 6,11, και ο πολιτικός πολιτισμός με 6,88 μονάδες.

Ο συνολικός βαθμός της Ελλάδας είναι αμετάβλητος σε σχέση με το 2017 όμως οι μετρήσεις του Economist φανερώνουν μία σταθερή διολίσθηση τα χρόνια της κρίσης. Το 2008, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο βαθμός της Ελλάδας ήταν 8,13.

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως κατατάσσεται η Νορβηγία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τρεις ακόμα δυτικοευρωπαϊκές χώρες, η Ισλανδία δεύτερη, η Σουηδία τρίτη και η Δανία πέμπτη. Όλες αυτές οι χώρες λογίζονται ως «πλήρεις δημοκρατίες».

Πέραν της Ελλάδας στην κατηγορία των ελλειμματικών δημοκρατικών βρίσκονται επί το πλείστον νοτιοευρωπαϊκές χώρες: Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Κύπρος.