Ελλαδα

«Αγριεύει» η Σοφία: Εντείνονται οι χιονοπτώσεις - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Δριμύ το ψύχος - Δείτε σε χάρτες τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
snowgreece
Χιονόπτωση στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης / © INTIME NEWS / ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΟΣ

Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, φέρνει η κακοκαιρία «Σοφία», που θα επηρεάσει την Ελλάδα έως και το Σάββατο.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η χιονοκάλυψη θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη την Παρασκευή. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τις βραδινές ώρες πιθανώς στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία» θα είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα. 

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Η πρόγνωση του meteo

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως και το Σάββατο 05/01, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όπως σημειώνει  το meteo.gr,  οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Σήμερα Παρασκευή 04/01 αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα ενταθούν στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνότερες σε Ανατολική Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους κυρίως μετά το μεσημέρι και τις απογευματινές ώρες πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

meteo1.png
meteo

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί έως 6 μποφόρ και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ.     

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η χιονοκάλυψη θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και την Παρασκευή 04/01, ενώ η συνολική χιονοκάλυψη από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 03/01 έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 05/01 αποτυπώνεται στον χάρτη που ακολουθεί.

meteo2.png
meteo

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου , ενώ σε ορισμένα σημεία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στην Αττική κλειστή παραμένει λόγω χιονόπτωσης η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω και η Περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το ύψος του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου.  

Το βράδυ της Πέμπτης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας που είχε απαγορευθεί λόγω της χιονόπτωσης, το απόγευμα, από τα διόδια των Αφιδνών. Αυτή την ώρα όλα τα οχήματα κινούνται κανονικά στην εθνική οδό.

Και στην υπόλοιπη χώρα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλά σημεία του επαρχιακού και ορεινού οδικού δικτύου, σε περισσότερους από 20 Νομούς.

Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου αναλυτικά και ανά περιοχή πατώντας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ