Ελλαδα

Στα 9 λεπτά η πλαστική σακούλα από την Πρωτοχρονιά

Διπλασιάζεται το περιβαλλοντικό τέλος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
plastic-bag.gif
πλαστική σακούλα/©EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Το ποσό των 9 λεπτών ανά πλαστική σακούλα θα καλούνται να πληρώνουν οι καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το περιβαλλοντικό τέλος αυξάνεται από 4 λεπτά που είναι σήμερα, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας. Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το μέτρο απέδωσε σημαντικά κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά μόνο τα σούπερ μάρκετ, στα τέλη του 2018 διατέθηκαν 1,5 δισεκατομμύριο σακούλες λιγότερες σε σχέση με το 2017.

«Τα στοιχεία καταγράφουν το 2018 μία μείωση της τάξης του 75-80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους, σε σχέση με το 2017, ενώ εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός κατανάλωσης, τότε το 2018 θα διατεθούν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο σακούλες λιγότερες σε σχέση με το 2017» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΙΕΛΚΑ.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη διάθεση εκτός των σούπερμάρκετ, στο βέλτιστο σενάριο (μείωσης κατά 65%) αντιστοιχούν 130-135 σακούλες ανά κάτοικο το έτος.

Το περιβαλλοντικό τέλος εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ). Το ανταποδοτικό τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.

Από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται:

οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους και δίνουν χάρτινες ή άλλου τύπου σακούλες, για τις οποίες δεν επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος.

Ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών που δεν είναι υπόχρεοι, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ