Ελλαδα

Μετέθεσαν δυσμενώς τον φαντάρο που είχε εντοπίσει ναζιστικό σύνθημα στη Λέσβο

«Πρόκειται στην πράξη για ενέργεια εκδικητική» υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nazistiko-sunthima-stratopedo-630.jpg
© 902.gr

Αποσπάστηκε παρά τη θέλησή του στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) στην Αθήνα ο νεαρός φαντάρος ο οποίος κατήγγειλε την ύπαρξη του συνθήματος, εμπνεύσεως του στρατάρχη της ναζιστικής Γερμανίας και καταδικασμένου εγκληματία πολέμου Έριχ Φον Μάινσταιν στο Μανταμάδο. Ο φαντάρος βρισκόταν σε άδεια εκτός Λέσβου.

Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, σχετικά με την απόσπαση του στρατιώτη. Όπως αναφέρει η ΚΟ του ΚΚΕ, μετά την αναφορά του στρατιώτη το σύνθημα σβήστηκε, ωστόσο, ενώ ο στρατιώτης είναι με άδεια, του γνωστοποιήθηκε η απόσπασή του στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) στην Αθήνα. «Πρόκειται στην πράξη για ενέργεια εκδικητική» επισημαίνει η ΚΟ του ΚΚΕ.

Η ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας έχει ως εξής: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας 

Θέμα: Για την απόσπαση φαντάρου από το 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, στο Μανταμάδου Λέσβου, που βγήκε στην αναφορά. 

Στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, στρατιώτης βγήκε στην αναφορά και ζήτησε να σβηστεί το «σύνθημα» του χιτλερικού στρατάρχη, Έριχ φον Mάνσταϊν, που ήταν σε τοίχο του στρατοπέδου και έγραφε: «Η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών εξαρτάται απόλυτα από τη δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους». 

Ο φαντάρος έκανε χρήση του αναφαίρετου δικαιώματος της παρουσίας του στην αναφορά και ζήτησε να σβηστεί το απαράδεκτο σύνθημα. Μετά την αναφορά του φαντάρου το σύνθημα σβήστηκε από τη διοίκηση. 

Ωστόσο και ενώ ο φαντάρος είναι με άδεια στην Αθήνα, του γνωστοποιήθηκε ότι θα αποσπαστεί στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) στην Αθήνα. Πρόκειται στην πράξη για ενέργεια εκδικητική. 

Ο φαντάρος είχε ζητήσει να παραμείνει στη μονάδα που υπηρετεί. Γιατί με αυτόν τον τρόπο έκφραζε την πρόθεσή του να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία σε παραμεθόρια μονάδα, όπως είναι ο Μανταμάδος της Λέσβου. 

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και η κυβέρνηση έχουν σοβαρές ευθύνες για αυτήν την απόφαση. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

1. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει την αδικαιολόγητη απόσπαση του φαντάρου;

2. Τι ενέργειες θα γίνουν από την κυβέρνηση ώστε να μην ξαναγραφτούν τέτοια συνθήματα σε στρατιωτικές μονάδες; 

Οι βουλευτές 

Σταύρος Τάσσος 

Λιάνα Κανέλλη 

Θανάσης Παφίλης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ