Ελλαδα

Διαμαρτυρία Ατόμων με Αναπηρία στο υπουργείο Οικονομικών (εικόνες)

Αντικείμενο της διαμαρτυρίας η τήρηση των δεσμεύσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
esaema1280.jpg
© Athens Voice / Κατερίνα Καμπόσου

Παράσταση διαμαρτυρίας από φορείς της ΕΣΑμεΑ στην Αττική, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Αντικείμενο της διαμαρτυρίας η τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπως αναφέρουν .

Τα αίτηματα τους: 

  • Εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων από τον συνυπολογισμό σε εισοδηματικά κριτήρια,
  • Μη μείωση του αφορολόγητου για τα άτομα με αναπηρία
  • Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από τα τεκμήρια του εισοδήματος και από τον ΕΝΦΙΑ
  • Αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 3.000 ευρώ
  • Επαναφορά της ρύθμισης του άρθρου 18 του ν. 4172/2013, που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους κ.α

Συμφωνα με τα λεγόμενα των διαμαρτυρομένων, κατά τη συνάντηση που είχε στις 17 Ιουλίου 2018 η ΕΣΑμεΑ με τον κ. Τσακαλώτο, όπου είχαν κατατεθεί και συζητηθεί τα σοβαρότερα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών του αναπηρικού κινήματος, ο υπουργός είχε αποδεχθεί το δίκαιο των περισσοτέρων αιτημάτων και είχε δεσμευτει ότι θα αντιμετωπίζονταν στο πλαίσιο γενικότερης ρύθμισης, η οποία θα ανακοινωνόταν τον Σεπτέμβριο, μετά από ειδική μελέτη όλων αυτών των αιτημάτων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Περίπου 4 μήνες μετά και ακόμη δεν έχει υπάρξει ούτε καν ενημέρωση του υπουργείου σχετικά με τις ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν ακολουθηθεί προς επίλυση των σοβαρών θεμάτων που ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους σε όλη τη χώρα.Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΣΑμεΑ είχε κάνει μία τελευταία κρούση στον υπουργό, ενημερώνοντας ότι θα προχωρήσει σε διαμαρτυρία εάν συνεχιστεί η «σιγή ασυρμάτου» από πλευράς του υπουργείου, όπως και τελικώς αποφασίστηκε.

esamea1.jpg
© Athens Voice / Κατερίνα Καμπόσου

esamea3.jpg

esamea4.jpg
© Athens Voice / Κατερίνα Καμπόσου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ