Ελλαδα

Διακινούσαν κοκαΐνη με ιστιοφόρο - Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

Γιος αστρολόγου ένας από τους τρεις συλληφθέντες στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gg.jpg

Στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, με τη χρήση ιστιοπλοϊκών σκαφών από τη Ν. Αμερική, προς διάφορους προορισμούς της παγκόσμιας αγοράς ναρκωτικών προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με άλλες τις Αρχές των ΗΠΑ και του Εκουαδόρ.

Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά, εννέα  μέλη του κυκλώματος, ηλικίας από 23 έως 63 ετών. Τρεις από τους συλληφθέντες είναι ελληνικής καταγωγής και συνελήφθησαν στη χώρας μας. Σύμφωνα με το protothema.gr, οι τρεις συλληφθέντες στην Ελλάδα είναι ένας 42χρονος ιδιοκτήτης καφετέριας που είναι γιος αστρολόγου, ένας 63χρονος ιδιοκτήτης μάντρας πολυτελών αυτοκινήτων και ένας 41χρονος Έλληνας αλβανικής καταγωγής Έλληνας που είχε συλληφθεί στην Ιταλία για 250 κιλά χασίς. Σε παράλληλη επιχείρηση στο Εκουαδόρ, συνελήφθησαν 8 άτομα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η αρμοδιότητα των μελών της οργάνωσης στην Ελλάδα, είχε ως εξής:

Ο 63χρονος και ο 41χρονος, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Άμεσος συνεργάτης αυτών ήταν ο 42χρονος ημεδαπός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού).

Σε βάρος των τριών ημεδαπών συλληφθέντων, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου περί όπλων, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 11.000.000 ευρώ. Για την υπόθεση έχουν ήδη κατασχεθεί 382 κιλά κοκαΐνης σε ιστοφόρο στο Εκουαδόρ ενώ στην Ελλάδα κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 φυσίγγια και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ από την έρευνα:

  • σε πρώτη φάση, αποκαλύφθηκε η δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών δια θαλάσσης με ιστιοπλοϊκά σκάφη, με έδρα το Εκουαδόρ. Τα εδρεύοντα εκεί μέλη είχαν συνεργούς και στην χώρα μας, που αναλάμβαναν τη διαδικασία του εφοδιασμού των σκαφών με βοηθητικούς χώρους και εξαρτήματα αναγκαία για τον πλου, καθώς και με την ανεύρεση πληρωμάτων,
  • προ διμήνου περίπου, εξακριβώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος στο Εκουαδόρ, καθώς και ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο ανήκε στην εγκληματική οργάνωση, και αποτελούσε το μέσο μεταφοράς της κοκαΐνης και
  • ταυτοποιήθηκαν και στην Ελλάδα οι συνεργοί των μελών της οργάνωσης στην αλλοδαπή, επίσης μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι είχαν επιφορτισθεί με τον εξοπλισμό των σκαφών, τον εφοδιασμό τους με εργαλεία και βοηθητικούς χώρους, καθώς και την αναζήτηση πληρωμάτων, τον καθορισμό του προορισμού και τον συντονισμό εν γένει της επικείμενης μεταφοράς.

ggg.jpg

gggg.jpg

«Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση που επέφερε ισχυρό πλήγμα σε κυκλώματα ναρκωτικών με διεθνικό χαρακτήρα. Έχει μεγάλη σημασία αυτή η επιτυχία γιατί δείχνει ότι η συνεργασία διαφόρων χωρών μπορεί να επιφέρει σπουδαία αποτελέσματα στον διαρκή αγώνα για την εξάρθρωση διεθνικών κυκλωμάτων ναρκωτικών που είναι η μάστιγα της σύγχρονης εποχής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Παναγιωτόπουλος επικεφαλής της υποδιεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, σχετικά με την εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών σε Ελλάδα και Εκουαδόρ. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η αξία του κάθε κιλού κοκαΐνης, από τα 382 που κατασχέθηκαν εντός ιστιοφόρου στο Εκουαδόρ, φτάνει στην Αυστραλία μέχρι και τα 80 χιλιάδες δολάρια το κιλό η αγορά». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ