Ελλαδα

Πώς ένας 26χρονος από τη Θεσσαλονίκη διδάσκει σκάκι σε κάθε σημείο του πλανήτη

Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Ταϊλάνδη, μία παρτίδα δρόμος

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
img_2950.jpg

Ο 26χρονος Παναγιώτης Χωματίδης κατάφερε να συνδυάσει το σκάκι με τις start ups και τη νεανική επιχειρηματικότητα.

45205608_1128302447323170_211143757662257152_n.jpg

Πώς το κάνει αυτό; Μέσα από το Wchess, την πλατφόρμα που βοηθά σκακιστές ανά τον κόσμο να δικτυωθούν εύκολα μεταξύ τους και να βρουν τον ιδανικό καθηγητή ή μαθητή, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, ξεκινώντας από τα ακριτικά ελληνικά νησιά και φτάνοντας μέχρι την Ασία! Στόχος του Παναγιώτη αλλά και του Αντώνη, συνιδρυτή της πλατφόρμας, είναι το εγχείρημά τους να ταξιδεύει παγκοσμίως και να δίνει σε όλους τη δυνατότητα να μάθουν και να διδάξουν σκάκι ανεξαρτήτου οικονομικής δυνατότητας. Ήδη πραγματοποιούνται εθελοντικά δωρεάν μαθήματα σε απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, οπότε σαν δεύτερος στόχος είναι και η διάδοσή του σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες καθώς, όπως πιστεύουν, κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και ειδικά στην σκακιστική - πνευματική.

Στην πλατφόρμα του Wchess, οι χρήστες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τους students και trainers αντίστοιχα. Η περιήγηση εξελίσσεται σε ένα εύχρηστο περιβάλλον, τύπου social media προσαρμοζόμενο και εξελιγμένο στις ανάγκες τους, με τους μαθητές να κάνουν διαδικτυακό μάθημα, να παρακολουθούν διαλέξεις και να λύνουν προβλήματα. Οι καθηγητές, από την άλλη, μπορούν να κοινοποιούν τις διαλέξεις και τα βίντεό τους ενώ η εύρεση νέων μαθητών γίνεται ευκολότερη. 

img_20181031_163853.jpg
Ο Παναγιώτης Χωματίδης και ο Αντώνης Βραγοτέρης

Η μεγάλη καινοτομία όμως εντοπίζεται κάπου αλλού: «Μέσα στο Wchess παρουσιάζουμε το "fix it on your own". Η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν υπάρχει πουθενά στην παγκόσμια αγορά και μέσα από εκεί οι χρήστες μπορούν να φτιάχνουν το δικό τους "ζωντανό" σκακιστικό βιβλίο χωρίς εκδοτικά έξοδα, με δυνατότητα να το διαμοιράσουν δωρεάν ή ακόμα και να το πουλήσουν στο e-shop μας! Όλα αυτά πραγματοποιούνται σε μία ειδική custom πλατφόρμα η οποία παρακάμπτει τον προγραμματισμό και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να γράψουν το δικό τους multimedia book με πολύ απλά βήματα» μας λέει ο Παναγιώτης.

Στην Ελλάδα πολλοί δεν γνωρίζουν πόσες πρωτοποριακές λύσεις για κενά της αγοράς γεννιούνται καθημερινά και πόσες εκατοντάδες start ups υπάρχουν, παρόλο που κάποιες μπορεί να έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής εξαιτίας του γενικότερου εχθρικού –για την επιχειρηματικότητα– περιβάλλοντος. «Υπάρχει δυσπιστία, αναβλητικότητα, έλλειψη υποδομών και καθόλου πίστη στα ελληνικά μυαλά που μένουν εδώ και επενδύουν – από το κράτος και την ίδια την κοινωνία!» μας λέει ο Παναγιώτης, που γι’ αυτόν το σκάκι είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό χόμπι. Και συμπληρώνει: «Για μένα το “επιχειρείν”είναι το να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και το πάθος μου εργασία. Θέλω να συνεργάζομαι με άτομα δημιουργικά που εμπνέονται από τη δουλειά τους και επιδιώκουν να σκέφτονται “έξω από το κουτί”».

img_2953.jpg

Για άτομα σαν αυτόν, όπως συμπεραίνουμε, το σκάκι ξεφεύγει από τα όρια του απλού παιχνιδιού και μετατρέπεται σεάθλημα. Μπορεί να μην περιλαμβάνει μυϊκή προσπάθεια, αφού γίνεται σε ένα πιο νοητικό παρά σωματικό επίπεδο, αλλά περιέχει πολλά στοιχεία που εντοπίζονται σε κάθε άθλημα όπως επίσημες διοργανώσεις, πρωταθλήματα και διεθνή τουρνουά, ενώ οι σκακιστές είναι οργανωμένοι σε σωματεία και ομοσπονδίες. 

img_2948.jpg

Παρόλα αυτά η προβολή τους στην Ελλάδα κάπου χωλαίνει, όπως μας λέει ο Παναγιώτης. «Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι έχουμε εθνική ομάδα ανδρών και γυναικών και τουλάχιστον από έναν εκπρόσωπο της χώρας σε όλες τις κατηγορίες παίδων και νέων. Επίσης στην Ελλάδα διοργανώνονται πάνω από 200 τουρνουά σκάκι σε όλη την επικράτεια, όπως και τεράστιες διοργανώσεις σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε πολλές διακρίσεις στις ομάδες μας και διεθνούς φήμης πρωταθλητές, σαν τη Τσολακίδου Σταυρούλα. Όμως η οικονομική βοήθεια και οι χορηγίες είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες».

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε απο την εταιρεία Darwin Business & IT solutions. Σύμμαχος στον εγχείρημα του Παναγιώτη είναι η OK!THESS,  ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στη Θεσσαλονίκη για εκπαίδευση και mentoring.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ