Ελλαδα

Σεισμός στη Ζάκυνθο: «Ήταν πρωτόγνωρος» - Ξύπνησαν μνήμες του '53 (video, εικόνες)

Ο πρώτος απολογισμός των ζημιών από το χτύπημα του Εγκέλαδου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Πρωτόγνωρο» χαρακτήρισε ο δήμαρχος της Ζακύνθου τον σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Δεκάδες είναι οι μετασεισμοί που ακολούθησαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποιεί τους κατοίκους για εκδήλωση μεγάλου μετασεισμού έως και 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Την εικόνα που επικρατεί στο νησί μετέφερε ο δήμαρχος του νησιού, από το κέντρο επιχειρήσεων. Ο κ. Παύλος Κολοκοτσάς μίλησε στον Real FM 97,8 τονίζοντας: «Είχαμε ένα πρωτόγνωρο σεισμό νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, με εστιακό βάθος 10 χλμ. Δεν έχουμε φόβο για τσουνάμι, δεν έχουμε καμία ειδοποίηση. Από εκεί και μετά, μικρές πτώσεις βράχων. Η Ζάκυνθος έχει αντισεισμική προστασία. Μέσα στα σπίτια μονάχα κάποιες ρωγμές και κάποια αντικείμενα, κάποιες κολώνες τσιμεντένιες. Δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός ή εγκλωβισμός».

«Συνιστούμε ηρεμία και ψυχραιμία στον κόσμο. Δεν θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία διότι θα πρέπει να περάσουν κλιμάκια ελέγχου, θα ελεγχθούν και μετά θα λειτουργήσουν», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Έχουν σημειωθεί μονάχα κάποιες ρωγμές και κάποιες πτώσεις ρεύματος από τσιμεντένιες κολώνες που έπεσαν. Η εικόνα αυτή που μεταφέρω είναι συνολική, είμαι στο κέντρο επιχειρήσεων».

Αμέσως μετά τον σεισμό η κάμερα του καναλιού «Ionian TV» βγήκε στους δρόμους για να καταγράψει τις αντιδράσεις των αναστατωμένων κατοίκων. Οι παλιότεροι έλεγαν ότι τους θύμισε τον σεισμό του '53.



Καταγραφή ζημιών

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για σοβαρές ζημιές, πέρα από αναμενόμενες ρωγμές σε οικίες κυρίως στον κάμπο του νησιού και στα χωριά του κόλπου του Λαγανά που βρίσκεται στη Νότια πλευρά του νησιού.

Ακόμη αναφέρθηκαν ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε όλο το νησί.

Από το νοσοκομείο οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχουν ούτε τραυματισμοί.

Η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ στην πόλη της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στο κέντρο (21ης Μαίου). Η βλάβη ήδη έχει αποκατασταθεί. Τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

www.imerazante.gr


Κατολίσθηση βράχων σημειώθηκε στην περιοχή Κρυονερίου χωρίς προβλήματα ή ατυχήματα.

www.imerazante.gr

Δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ημέρα» μετέδωσε ότι μία ρωγμή έχει σημειωθεί και στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης. Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνει καθίζηση, «αφού αποτελεί φαινόμενο κακοτεχνίας από την εποχή της δημιουργίας του», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.