Ελλαδα

Δεύτερη ποινική δίωξη κατά του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου

Η εισαγγελία διαφθοράς ερευνά το ποσό των 25 εκ. ευρώ από απαλλοτρίωση πανεπιστημιακού αγροκτήματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4273100.jpg
© MOTIONTEAM /ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος βρίσκεται στο επίκεντρο δύο υποθέσεων που διερευνά ο
ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης και αφορούν περιουσιακά στοιχεία του πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης άσκησε νέα ποινική δίωξη για τον τρόπο διάθεσης του ποσού των 25 εκατ. ευρώ από την απαλλοτρίωση εκτάσεων του αγροκτήματος του ΑΠΘ. Η δίωξη αφορά συνολικά οκτώ πρόσωπα του πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων είναι ο Γιάννης Μυλόπουλος και ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος.

Η υπόθεση, αφορά την εξαετία 2005-2011 και άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελία πανεπιστημιακού καθηγητή που ισχυρίστηκε ότι από τα 25 εκατομμύρια ευρώ της απαλλοτρίωσης εκτάσεων του αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής, κατέληξαν σ’ αυτήν μόλις 2 εκατ. ευρώ, αν και προέρχονταν από περιουσιακό της στοιχείο.

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, τα υπόλοιπα χρήματα κατέληξαν, χωρίς προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου, στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου και διατέθηκαν σε δαπάνες, με απευθείας αναθέσεις, όπως για παράδειγμα στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση στη Χαλκιδική κ.ά.

Η καταγγελία άρχισε να ερευνάται στις αρχές του 2017 από το ΣΔΟΕ και ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της το πόρισμα διαβιβάστηκε στο γραφείο του εισαγγελέα διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, που παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια ειδικού ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Μυλόπουλος διετέλεσε πρύτανης στο ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΡΤ3 και από το 2016 είμαι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η πρώτη δίωξη σε βάρος του κ. Μυλόπουλου αφορά την αγορά το έτος 2013 κτιρίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπερκοστολογημένου κατά 9 εκατ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ