- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
74 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί (εικόνες)
Εκδήλωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις
Στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης κατά την επετειακή τελετή στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη και εκπροσώπων των κομμάτων, της Εκκλησίας, της Περιφέρειας Αττικής και των στρατιωτικών Αρχών.
Ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση σημείωσε ότι το νόημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων «είναι πρωτίστως ηθικό, όχι υλικό». «Οφείλει το γερμανικό κράτος να αναγνωρίσει το ιστορικό του χρέος απέναντι στην Ελλάδα. Μόνο έτσι θα κλείσει οριστικά το τραύμα της Κατοχής και οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Είναι η ύστατη δικαίωση που χρωστάμε στα θύματα της Κατοχής και σε όσους αγωνίστηκαν για να μπει τέλος στο ναζιστικό σκοτάδι» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η αποπληρωμή του γερμανικού χρέους είναι πιο επιτακτική σήμερα, που ο φασισμός βρίσκεται σε άνοδο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Είναι ντροπή για μία χώρα που υπέστη τόσα δεινά από τους ναζί, να έχει ένα ναζιστικό κόμμα στη Βουλή. Είναι προσβολή της μνήμης όλων όσοι έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για να ηττηθεί το τέρας του ναζισμού» ανέφερε και τόνισε την ανάγκη «απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο να υψώσουμε τείχος, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας».
Ακόμη, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι δεν πρέπει να λησμονηθούν οι αγώνες και οι αιματηρές θυσίες του λαού, που έφεραν την απελευθέρωση, συμπληρώνοντας πως σήμερα έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη και να καταστήσουμε τις νέες γενιές κοινωνούς του τραγικού και συνάμα ηρωικού παρελθόντος του λαού μας.
Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι «η Αθήνα τιμά και γιορτάζει το αδιαπραγμάτευτο της δημοκρατίας. Των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός για τις δυνάμεις του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της βίας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χωρίς προβλήματα η κίνηση στα εθνικά δίκτυα το Μεγάλο Σάββατο
Από τον καππαμά της Ρόδου έως τα Λαζαράκια της Αστυπάλαιας - Η παράδοση παραμένει ζωντανή
Ο υφυπουργός Εξωτερικών περιγράφει τη διαδικασία μεταφοράς υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Σε πλήρη ετοιμότητα το Λιμενικό το Μεγάλο Σάββατο - Σταδιακή αποφόρτιση μετά τη μαζική φυγή
Τελευταία ευκαιρία για τα πασχαλινά ψώνια πριν το διήμερο λουκέτο στην αγορά - Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας
Νωρίτερα το τέλος των δρομολογίων - Αναλυτικά το πρόγραμμα για τις αργίες του Πάσχα
Μικρή Ανάσταση - Ένα ξεχωριστό στοιχείο της ορθόδοξης κληρονομιάς
Συννεφιά και πρόσκαιροι όμβροι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Αναλυτική πρόγνωση
Άφησαν για λίγο πίσω τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις
Οι πιστοί από τους πέντε ναούς βίωσαν μαζί την κορύφωση του Θείου Δράματος
Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν στις λιτανείες υπό το φως των κεριών και τις ψαλμωδίες
Μέχρι τι ώρα προλαβαίνετε να κάνετε τις τελευταίες πασχαλινές αγορές
Είχε πρόσφατα τιμηθεί για τη συγγραφή του βιβλίου του «Μας διώξαν από την Κοκκινιά»
Η ιερή πόλη που γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια της μεγάλης Εξόδου, είναι ίσως το πιο ειλικρινά Ελληνικό σημείο της Ελλάδας
Επιστροφή στον σταθμό Θεσσαλονίκης και αντικατάσταση μηχανών μετά από τεχνικό πρόβλημα
Η μεσημεριανή παράδοση του Επιταφίου των Εμπόρων παραμένει ζωντανή στη Θεσσαλονίκη
Δίχασε τους πιστούς ο υψηλής τεχνολογίας και πολύχρωμος επιτάφιος
Πάνω από 30 χιλιάδες έλεγχοι και 170 χιλιάδες κατασχέσεις πυροτεχνημάτων πανελλαδικά
Ουρές στα διόδια και αυξημένη κίνηση σε ΚΤΕΛ και λιμάνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.