Ελλαδα

Ένοχος και στο Εφετείο ο ορθοπεδικός που χειρούργησε «λάθος» ισχίο

Η ηλικιωμένη άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
isxio.jpg

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας, τον Φεβρουάριο του 2011.

Στις 23 Φεβρουαρίου, μια 89χρονη είχε πάει στα επείγοντα του νοσοκομείου της πόλης με συντριπτικό κάταγμα στο δεξί ισχίο. Η ηλικιωμένη εισήχθη στην Ορθοπεδική Κλινική, με τις ακτινογραφίες και τις λοιπές εξετάσεις να μην αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Το χειρουργείο ήταν μονόδρομος.

Ωστόσο, τόσο η άτυχη γυναίκα όσο και οι συγγενείς της λογάριαζαν χωρίς τον ορθοπεδικό που ανέλαβε να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Ο γιατρός χειρούργησε… λάθος πόδι, καθώς «άνοιξε» το αριστερό ισχίο και όχι το δεξί που είχε υποστεί το κάταγμα. Όταν έγινε αντιληπτή η γκάφα και ενώ είχαν περάσει μόλις δύο 24ωρα από το πρώτο χειρουργείο, ο γιατρός έδωσε εντολή για δεύτερη επέμβαση, στο «σωστό» πόδι αυτήν τη φορά. Η υγεία της ηλικιωμένης, όμως επιβαρύνθηκε.

Τρεις εβδομάδες μετά και τη δεύτερη επέμβαση, η 89χρονη ξεψύχησε στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Ένοχος

Πρωτόδικα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας είχε κρίνει ένοχο τον γιατρό και τον είχε καταδικάσει σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή.

Την Τετάρτη, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων εκδίκασε την έφεση του γιατρού και τον έκρινε εκ νέου ένοχο, καταλήγοντας πως ο θάνατος της γυναίκας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οφειλόταν στο γεγονός ότι χειρουργήθηκε σε λάθος ισχίο. Το Εφετείο, πάντως, αναγνώρισε στον ορθοπεδικό το ελαφρυντικό του έντιμου πρότερου βίου και του μείωσε την ποινή σε 10 μήνες φυλάκισης, με τριετή αναστολή. Ο γιατρός είναι πλέον συνταξιούχος.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή του, κάνοντας λόγο για «ιατρικό λάθος» και «βαριά αμέλεια». Παράλληλα, μίλησε για έλλειψη προσοχής από τη μεριά του κατηγορουμένου και «άσκοπο χειρουργείο» στο οποίο υποβλήθηκε η ηλικιωμένη. Μάλιστα, είπε ότι -κατά τη δική της εκτίμηση- το δεύτερο χειρουργείο «ήταν πολύ βιαστικό» και έπειτα από αυτό η κατάσταση της υγείας της 89χρονης ήταν συνεχώς επιδεινούμενη. Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι ο θάνατός της συνδέεται με τη δεύτερη επέμβαση.

Με πληροφορίες από tharrosnews.gr
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ