Ελλαδα

Ο «Ξενοφώντας» παγώνει την Ελλάδα - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία (εικόνες)

Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους και τα πρώτα χιόνια στα βουνά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν υποχωρεί το κύμα κακοκαιρίας ονόματι «Ξενοφών» που έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα στη χώρα με τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες που ήρθαν που νωρίς και πολύ ξαφνικά.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ισχύ έως και 10 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει ισχυρή πτώση την Πέμπτη, φτάνοντας ακόμα και τους 13 βαθμούς Κελσίου στην Αττική.

© ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ - Eurokinissi

Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες - Κρήτη), ενώ από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού βαρομετρικού χαμηλού με χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα στο νότιο τμήμα του Ιονίου πελάγους, την Παρασκευή.

Το βαρομετρικό χαμηλό είναι «πολύ πιθανό» να παρουσιάσει «τροπικά χαρακτηριστικά», που σημαίνει ότι θα φέρει ανέμους έντασης 12 μποφόρ, ισχυρές βροχοπτώσεις και σχηματισμό του αποκαλούμενου «ματιού». Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

© ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ - Eurokinissi


Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Απαγόρευση απόπλου

Σε ισχύ παραμένει (18:00) το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

© ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ - Eurokiniss

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων.

Η γραμμή Πέραμα-Παλούκια είναι μερικώς ανοικτή, ενώ στα πορθμεία Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια. Ανοιχτά είναι τα πορθμεία Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας, Κυλλήνης-Ζακύνθου, ενώ τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά και στις γραμμές Πάχη-Μέγαρα και Φανερωμένη-Σαλαμίνα.

Μεγάλα τα προβλήματα στην Πάρο, όπου η κάμερα τοπικού μέσου καταγράφει ακόμη και βυθίσεις σκαφών.



Κλειστά τα σχολεία στα νησιά και στον Σαρωνικό

Τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο δεν λειτούργησαν σήμερα λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Ο κύριος λόγος της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων ήταν για την προστασία των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Πέμπτη (27 Σεπτεμβρίου), όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.

Αυτό, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, λόγω των έντονων ανέμων και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους

Τουλάχιστον 85 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική το τελευταίο 12ωρο (07:00-19:00) στην Αττική για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Ενα πελώριο δέντρο έπεσε στον δρόμο έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στην Κηφισιά, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ η πυροσβεστική προσπαθεί να το απομακρύνει από το οδόστρωμα.

Παράλληλα, οι θυελλώδεις άνεμοι ξήλωσαν στέγη από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού. Ευτυχώς την ώρα του περιστατικού τα παιδιά βρίσκονταν μέσα στις αίθουσες και δεν τραυματίστηκε κανείς.

Σύμφωνα με το Λιμενικό σημειώθηκαν βυθίσεις σκαφών σε Κάλυμνο, Ιερισσό και Ερέτρια, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την ελληνική επικράτεια.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο περίπου. Ειδικότερα, στα λευκά «ντύθηκαν» οι κορυφές του Ολύμπου και οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν στο Νυμφαίο της Φλώρινας.


Χαρακτηριστικά, στο βουνό του Ολύμπου, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, έπεσε κατακόρυφα η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού είναι τρία έως πέντε εκατοστά.

Ο διαχειριστής του καταφυγίου «Χρήστος Κάκαλος», Αλέξανδρος Στύλλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9FΜ», υποστήριξε πάντως πως δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να χιονίζει στο ψηλότερο βουνό της χώρας κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη.
 

Λόγω της απότομης αλλαγής των καιρικών συνθηκών οι επισκέπτες που θέλουν να μεταβούν στο βουνό του Ολύμπου, καλό είναι να επικοινωνούν με τα καταφύγια, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τον Οκτώβριο.

Χιόνια έπεσαν και στο Βελούχι στη Στερεά Ελλάδα.