Ελλαδα

Δίπλωμα οδήγησης: Μέχρι πότε δόθηκε παράταση για τις άδειες όσων είναι άνω των 74 ετών

Τι επισημαίνεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Μεταφορών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 παρατείνεται η ισχύς των αδειών οδήγησης για όσους έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους και έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ανανέωσή της στις κατά τόπους διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε εγκύκλιο του Υπουργείου Μεταφορών. Η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Θάνου Βούρδα αναφέρει ότι η παράταση δίνεται μέχρι να ορισθεί η ημερομηνία της πρώτης δοκιμασίας ανανέωσης του διπλώματος (δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς).

Η παράταση αφορά όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις στις διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας μετά τις 30 Αυγούστου για ανανέωση της άδειας. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ήδη υπάρχουσα έως ότου εξεταστούν εκ νέου και διαπιστωθεί ο βαθμός της ικανότητάς τους.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η άδεια θα παρατείνεται με βεβαίωση από τις αρμόδιες διευθύνσεις μεταφορών των Περιφερειών της χώρας. Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι όσοι είναι άνω των 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών, σας ενηµερώνουµε ότι άδειες οδήγησης κατόχων που έχουν συµπληρώσει την ηλικία των εβδοµήντα τεσσάρων (74) ετών και υποβάλλουν στις διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας µετά την 30/8/2018, αίτηση και τα απαιτούµενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας οδήγησης σε εφαρµογή της παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 51/2012 (Α΄101) µέχρι την 31η ∆εκεµβρίου 2018, εξακολουθούν να ισχύουν µέχρι την ηµεροµηνία προγραµµατισµού της δοκιµασίας (για πρώτη φορά) προσόντων και συµπεριφοράς. Η ηµεροµηνία αυτή δεν µπορεί να απέχει περισσότερο από τρείς µήνες από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης και των απαιτούµενων δικαιολογητικών.

Για την ως άνω παράταση ισχύος χορηγείται σχετική βεβαίωση (επισυνάπτεται) από την οικεία ∆ιεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών».

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους και μάλιστα να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία κάθε τρία έτη, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα προσκομίζουν. Όσοι είναι πάνω από 80 ετών, θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων (σήματα οδήγησης). Ανανέωση διπλώματος υποχρεούνται και οι οδηγοί άλλων χωρών που ζουν και κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.