Ελλαδα

Μουσταφά Ομάρ: Πώς ένα ασυνόδευτο παιδί σε προσφυγικό camp διακρίθηκε στη φωτογραφία

Ο 17χρονος περιγράφει στην Athens Voice τη σχέση με τη μεγάλη του αγάπη, τη φωτογραφία

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 670
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kentriki.jpg
© Μουσταφά Ομάρ

«Η φωτογραφία είναι η γλώσσα μου, όταν δεν μπορώ να μιλήσω. Στα πρόσωπα των παιδιών που φωτογραφίζω στο hot spot ΒΙΑΛ στη Χίο μπορείς να δεις πολλά, από την ομορφιά της ζωής μέχρι τα σημάδια του πολέμου, το φως μέσα στο σκοτάδι, τον παράδεισο μέσα στη κόλαση». 

Έτσι περιγράφει στην Athens Voice το 17χρονο αγόρι τη σχέση με τη μεγάλη του αγάπη, τη φωτογραφία. 

chios_land21.jpg
© Μουσταφά Ομάρ

Ο Μουσταφά Ομάρ έφτασε στην Ελλάδα από τη Συρία κατά το μεγάλο προσφυγικό κύμα και ζει στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο εδώ και 1,5 περίπου χρόνο. Κάποια στιγμή, μένοντας εκεί, αποφάσισε να καταγράψει τα πάντα γύρω του, από τα τοπία και τους φίλους του, μέχρι την καθημερινότητα των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας.

chios_land31.jpg
© Μουσταφά Ομάρ

Γι’ αυτόν ακούσαμε πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο, μέσα από τη φωτογραφική του έκθεση που ταξίδεψε από τη Χίο στο μέγαρο του Αρείου Πάγου. Ο Μουσταφά όμως κέρδισε και τώρα τις εντυπώσεις, αυτή τη φορά στον διαγωνισμό Φιλοπρόοδου Ομίλου Κάμπου, με θέμα σκηνές και εικόνες από τον κάμπο της Χίου. 

Πώς όμως ένα ασυνόδευτο παιδί που έχει βιώσει τον ξεριζωμό και δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα, κατάφερε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στη φωτογραφία και μάλιστα να διακριθεί; «Όλα ξεκίνησαν στη Δομή της ΜΕΤΑδρασης, όταν κάποιος μου δάνεισε μια φωτογραφική μηχανή. Άρχισα να βγαίνω βόλτες καθημερινά, να φωτογραφίζω διάφορα μέρη του νησιού και να συγκεντρώνω σε ένα φάκελο όλα τα “κλικς” για τους πρόσφυγες και τον τρόπο που ζουν».

chios_land4.jpg
© Μουσταφά Ομάρ

Κι όλα αυτά σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τα 3.280 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, με πολλές δομές να κλείνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων και με περισσότερα από 2.685 από τα παιδιά αυτά να διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες – σε κρατητήρια, καταυλισμούς, ακόμα και στον δρόμο.

«Είμαι ακόμα εξαντλημένος από όσα πέρασα φεύγοντας από τη Συρία μέχρι να φτάσω σώος στη Χίο, (ακόμη) φοβισμένος που βρίσκομαι τόσο μακριά από την οικογένειά μου. Τα όνειρά μου είναι μπερδεμένα, θέλω να βοηθάω ανθρώπους, να γίνω δικηγόρος, γιατρός, να συνεχίσω να φωτογραφίζω... Και εύχομαι οι λήψεις μου να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται πολλοί για τους πρόσφυγες» μας εκμυστηρεύεται ο Μουσταφά, που ετοιμάζεται για ακόμα ένα ταξίδι.

moustafa-1.jpg
Ο Μουσταφά Ομάρ

Πρόσφατα, έγινε αποδεκτό το αίτημα επανένωσής του με τους συγγενείς του στην Ευρώπη. Σε δέκα περίπου μέρες θα φύγει και τώρα μαθαίνει τη γλώσσα της χώρας που θα αποτελέσει την επόμενη πατρίδα του.  

img_3043.jpg
© Μουσταφά Ομάρ

• Η ΜΕΤΑδραση, μη κερδοσκοπική Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, ιδρύθηκε το 2010 και εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην προστασία και στήριξη των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα. Η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο λειτουργεί με τη σημαντική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

• Την προσπάθεια του Μουσταφά στήριξαν η Εισαγγελέaς Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, ιδιαίτερα στην πρώτη έκθεσή του που διοργάνωσε η ΜΕΤΑδραση τον Μάιο του 2018 στη Χίο, όπως και η Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με την ευγενική της πρόσκληση για την έκθεση στον Άρειο Πάγο. Και, βέβαια, ο Μουσταφά είχε δίπλα του το προσωπικό και τα άλλα ασυνόδευτα παιδά της δομής φιλοξενίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ