Ελλαδα

Κρήτη: Σερβίρουν αλάδωτη σαλάτα και χρεώνουν «χρυσάφι» το εμφιαλωμένο λάδι

Στην Πλάκα και την Παλαιοχώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
salad.jpg

Καταγγελίες πολιτών επικαλείται το «Ράδιο Κρήτη» που φέρνει στο φως απάτη εστιατορίων στην Πλάκα στην Ελούντα και στην Παλαιόχωρα Χανίων με αφορμή κοινοτική οδηγία για το λάδι.

Ως γνωστόν το παραδοσιακό λαδόξυδο δεν υφίσταται πλέον,  καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2018 με τον νέο νόμο απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης.

Ωστόσο είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν.

Παρόλα αυτά βάσει νόμου, οι εστιάτορες είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν στην σαλάτα το ελάχιστο δυνατό λάδι (όχι αλάδωτη δηλαδή) και ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να πληρώσει έξτρα εμφιαλωμένη συσκευασία.

Ωστόσο, οι καταγγελίες στην Κρήτη αφορούν σε ασυδοσία ορισμένων, οι οποίοι προσφέρουν την παραδοσιακή σαλάτα χωρίς καθόλου λάδι και χρεώνουν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ένα εμφιαλωμένο μπουκαλάκι λάδι έναντι 3 ευρώ τα 100ml.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα «Οι φιάλες πρέπει να φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου.

Επομένως, πάνω στα τραπέζια των εστιατορίων υπάρχει λάδι μόνο σε σφραγισμένες, μη επαναγεμιζόμενες συσκευασίες, ή σε συσκευασίες μιας χρήσης.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως ανέφεραν οι καταγγέλλοντες, οι εστιάτορες προσφέρουν τα πιάτα χωρίς… σταγόνα λαδιού, ώστε τελικά ο πελάτης να υποχρεωθεί να το παραγγείλει ξεχωριστά, και φυσικά να χρεωθεί γι' αυτό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ