Δικαστές: Ένα ακόμη κυβερνητικό «ολίσθημα», αμφισβητεί το ανεπηρέαστο της δικαστικής κρίσης
Τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους
Την έντονη αντίδρασή τους για τις νομοθετικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται το ελάχιστο όριο της υπηρεσίας των αρεοπαγιτών και των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου «λίγες εβδομάδες πριν από τις προαγωγές των νέων αντιπροέδρων», εξέφρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (Ε.Δ.Ε).
Παράλληλα, οι δικαστές διαφωνούν με τις διατάξεις που αφορούν στο τεκμήριο της αθωότητας και στους αθλητικούς εισαγγελείς.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το άρθρο 15 του νέου Σχεδίου Νόμου, που εισάγει, προχωράει σε αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και συγκεκριμένα μειώνει το ελάχιστο όριο της υπηρεσίας των Αρεοπαγιτών και των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προκειμένου να επιλεγούν οι νέοι Αντιπρόεδροι και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Της απόφασης αυτής του Υπουργείου δεν προηγήθηκε και πάλι κανένας διάλογος με τις Δικαστικές Ενώσεις, μια παγιωμένη πλέον πρακτική εδώ και αρκετό διάστημα. Αυτό που ωστόσο θεωρούμε μεγαλύτερο ολίσθημα είναι ότι τροποποιείται μία διάταξη λίγες εβδομάδες πριν τις προαγωγές των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, η οποία συστάθηκε από το ίδιο Υπουργείο, ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν ένα μήνα περίπου και κατευθύνθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτήν που υιοθέτησε το κατατεθειμένο Σχέδιο Νόμου. Η Ένωση ζητά στην παρούσα φάση την άμεση απόσυρση της διάταξης και την επιλογή των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου με το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να μην δημιουργούνται υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής.
Επίσης, προβληματίζει ιδιαίτερα η σκοπιμότητα νομοθέτησης του άρθρου 7 παρ. 1 και 2 του ίδιου Σχεδίου Νόμου, με την οποία επιχειρείται να θεσμοθετηθεί ως λόγος μειώσεως της καταγνωσθείσας ποινής η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου. Κάτι τέτοιο εκτός του ότι δεν έχει έρεισμα ή προηγούμενο στην κοινοτική νομοθεσία και νομολογία, θέτει υπό αμφισβήτηση το ανεπηρέαστο της δικαστικής κρίσης από δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.
Επίσης, με τροπολογία και χωρίς να έχει αναφανεί κάποιος ιδιαίτερος λόγος παρατάθηκε η θητεία των αθλητικών δικαστών, παρά το γεγονός ότι με το ν. 4326/2015 οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ορίζονται για τριετή θητεία χωρίς δυνατότητα ανανέωσής της.
Η Ε.Δ.Ε. εκφράζει την αντίθεσή της σε τέτοιες λογικές που καθιστούν άνευ αξίας τους καταλόγους που αποστέλλονται στην Ε.Π.Ο. από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους
Χάρισαν μία ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη στιγμή στους μικρούς ήρωες
Στο σημείο κλήθηκε η Πυροσβεστική για να απομακρύνει τον κορμό
Σχεδόν στο 100% η ακρίβεια δρομολογίων
Οι θερμοκρασίες για τις επόμενες ημέρες
Mία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον τομέα της οικονομίας και του δημόσιου βίου της χώρας
Η επιχειρηματίας αποκάλυψε άγνωστες πτυχές των παιδικών της χρόνων
Ενισχύονται τα μπλόκα σε όλη τη χώρα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα ποτά τα κέρασε η μητέρα της φίλης της
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο που σπάει το φράγμα των 200 καλύτερων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Τι είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.