Ελλαδα

Βίντεο - ντοκουμέντο με τα τουρκικά αλιευτικά στη Λέρο

Τα αλιευτικά συνοδεία πλοίων της Τουρκικής Ακτοφυλακής επιχειρούν να εκτοπίσουν τα ελληνικά ψαράδικα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βίντεο - ντοκουμέντο από τη «μάχη» των αλιευτικών στη Λέρο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Βίντεο - ντοκουμέντο με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, φέρνει στη δημοσιότητα η Καθημερινή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ακόμα και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις ελληνικές ακτές φτάνουν τουρκικά αλιευτικά συνοδεία πλοίων της Τουρκικής Ακτοφυλακής προκειμένου να εκτοπίσουν τα ελληνικά ψαράδικα.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχηγείο του Λιμενικού εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τα πρόσφατα επεισόδια με τους Έλληνες ψαράδες στο Αιγαίο.

Σε μια σειρά από βίντεο, τα οποία παρουσιάζει σήμερα το kathimerini.gr, δεν προκύπτει μόνο η καθημερινή μάχη των αλιευτικών, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα, μιας και τα πλοία της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν διστάζουν να κινηθούν εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, σε χώρο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.

Όπως είναι απολύτως σαφές τα τουρκικά αλιευτικά προσεγγίζουν τη Λέρο (ακόμα και στα ανοιχτά της Αγίας Μαρίνας), τους Αρκιούς και το Αγαθονήσι, με σκοπό να δραστηριοποιηθούν ακόμα και μέσα σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα.

Οι καταγγελίες, όπως αναφέρει το σημοσίευμα, που έχουν κάνει τα τελευταία 24ωρα Έλληνες ψαράδες στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμεναρχείο Λέρου, δεν είναι δυνατόν πάντα να διασταυρωθούν, ωστόσο, όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στα Δωδεκάνησα, αντιλαμβάνονται τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην περιοχή.

Ενδεικτικό παράδειγμα το πρόσφατο επεισόδιο ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, όπου οι δεύτεροι έβαλαν κατά των πρώτων με αεροβόλα όπλα.

Αν και τα επεισόδια αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα, συνιστούν ακόμη μια ένδειξη των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μονομερή τουρκική άποψη πως δεν υφίστανται θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Δίχως άλλο, πολλές από τις αντιδικίες μεγεθύνονται σε συγκεκριμένες περιόδους (η τρέχουσα είναι η εποχή του μπακαλιάρου, όπως ο Ιανουάριος εκείνη της τσιπούρας), ωστόσο, είναι απολύτως σαφές πως η ένταση περισσεύει.

Όπως φαίνεται και από τα βίντεο, τα πλοία της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν διστάζουν να πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής όχι μόνο τα ελληνικά αλιευτικά, αλλά ακόμα και τις ακτές ελληνικών νησιών, όπως οι Αρκιοί και το Αγαθονήσι.

Η παρουσία του Λιμενικού Σώματος δεν αρκεί πάντα για να παρεμποδίσει την προσέγγισή τους. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ