Ελλαδα

Ζερεφός: Θεωρούσαν ότι η φωτιά δεν θα περάσει τη Μαραθώνος

«Ο κόσμος θα έπρεπε να έχει φύγει από το Μάτι, όπως έφυγαν τα παιδιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zerefos.jpg

Μία σειρά από λάθη στον τρόπο αντίδρασης της κρατικής μηχανής στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάρι επισήμανε ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός και επόπτης του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο κ. Ζερεφός χαρακτήρισε «πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο» και «πολύ έντονο» το φαινόμενο γιατί, όπως εξήγησε «όλοι οι παράγοντες συνέβαλαν για να γίνει ότι χειρότερο σενάριο μπορούσε να εξελιχθεί σε αυτή την περιοχή, δηλαδή η συνύπαρξη πολλών κατοικιών μαζί μέσα σε δάσος χωρίς να υπάρχει ορατή έξοδος διαφυγής και προφανώς χωρίς να είναι ενημερωμένος ο κόσμος για τον κίνδυνο που διέτρεχε στην περίπτωση που φύσαγε ένας καταβάτης δυτικός άνεμος όπως αυτός που φύσηξε».

Συνεχίζοντας ο κ. Ζερεφός τόνισε: «Πολλοί θεωρούσαν ότι δεν μπορούσε να περάσει η φωτιά τη λεωφόρο Μαραθώνος. Εγώ νομίζω ότι είναι προφανές ότι μπορούσε να την περάσει τη λεωφόρο γιατί τα πεύκα εκεί ήταν πολύ παλιά και οι φλόγες εκεί έφταναν τα 50 μέτρα».

Ο κ. Ζερεφός διαπιστώνει το λάθος στην «υπερεκτίμηση ότι η φωτιά δεν θα μπορούσε να φτάσει στο Μάτι». «Ο κόσμος θα έπρεπε να έχει φύγει από το Μάτι, όπως έφυγαν τα παιδιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα», σημείωσε.  

Παράλληλα, χαρακτήρισε την τελευταία φωτιά στην ανατολική Αττική ως το δεύτερο πιο ακραίο φαινόμενο πυρκαγιάς μετά τις φωτιές της Ηλείας όπου όπως σημείωσε οι άνεμοι ήταν περίπου 150 την ώρα, ενώ στο Μάτι, η ταχύτητα ήταν 100 χιλιόμετρα. Τέλος,  επισήμανε ότι στο εξής θα έχουμε να κάνουμε με ακραία καιρικά φαινόμενα, και συνεπώς θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ανάλογες καταστάσεις.

zerefos

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.