- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Εθνική τραγωδία από τις φονικές πυρκαγιές - Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (εικόνες)
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την πύρινη λαίλαπα - Τουλάχιστον 50 οι νεκροί
Ανείπωτη τραγωδία στην Αττική με τον aριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς και να φτάνει τα 48 τουλάχιστον άτομα μέχρι στιγμής.
Πριν από λίγο, ο αντιδήμαρχος Πικερμίου αλλά και διασώστης του Ερυθρού Σταυρού έκαναν λόγο για 26 σορούς που βρέθηκαν στηνν Αργυρή Ακτή κοντά το Μάτι Αττικής.
Σύμφωνα με τον διασώστη, «έπειτα από σύντομη καταμέτρηση οι νεκροί ανέρχονται στους 26». Οι σοροί, όπως είπε βρέθηκαν ανάμεσα σε δύο σπίτια σε ένα χωράφι, όπου προσπάθησαν να προσταυτεούν από την πύρινη λαίλαπα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ) και τον κύριο Τζανακόπουλο οι τραυματίες είναι 156, όλοι τους εγκαυματίες, εκ των οποίων οι 11 κρίνονται σε κρίσιμη κατάσταση και έχουν διασωληνωθεί στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ΚΑΤ, Ευαγγελισμός και Σισμανόγλειο όπου έχουν μεταφερθεί. Ανάμεσα τους βρίσκονται και 16 παιδιά.
Νωρίτερα το Λιμενικό Σώμα ανέσυρε νεκρούς τρεις γυναίκες κι ένα παιδί από τη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας το Λιμενικό Σώμα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα θύματα βούτηξαν στη θάλασσα από την περιοχή όπου έκαιγε το πύρινο μέτωπο της Ραφήνας, του Νέου Βουτζά, της Πεντέλης και του Ματιού, προκειμένουν να σωθούν, αλλά το ρεύμα τους παρέσυρε στην Αρτέμιδα.
Στην Κινέτα δεν υπάρχει προς στιγμή ενεργό μέτωπο και οι άνεμοι είναι ασθενείς ωστόσο οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή καθώς υπάρχει φόβος αναζωπύρωσης. Τεράστια είναι και η καταστροφή στο Κόκκινο Λιμανάκι στην Ραφήνα, το Μάτι και το Νέο Βουτζά, όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει.
Από το Δήμο Μαραθώνα κοινοποιήθηκε ότι θα παραμείνει ανοιχτό το πολιτιστικό κέντρο και το κυλικείο προκειμένου να μεταφερθούν και να εξυπηρετηθούν οι πληγέντες.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση δεν εκτελούνται δρομολόγια προς Πελοπόννησο από τα ΚΤΕΛ Κηφισού, επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του προαστιακού Αθήνα - Κιάτο. Παράλληλα, παλιά και νέα εθνική έχουν δοθεί στην κυκλοφορία. Επίσης και τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνα θα γίνουν κανονικά.
Νωρίτερα, συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας, απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.
Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε».
Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη. Επιπλέον, πάρα πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη, περίπου 30, καθώς και ταχύπλοα του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν δύσβατες παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στα σκάφη του ΛΣ και ακολούθως στο λιμάνι της Ραφήνας.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή. Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έχει ήδη φτάσει η Ζ΄Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.
Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωνε τα τραγικά νέα ανακοινώνοντας 20 νεκρούς. Επεσήμανε δε ότι «με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος» και πως «σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο».
Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα η Φρεγάτα «Έλλη» ενημέρωνε ότι ανασύρθηκαν από την περιοχή της Αρτέμιδας 4 νεκροί, 3 γυναίκες και 1 παιδί, οι οποίοι για να σωθούν από τις φλόγες έπεσαν στην θάλασσα και παρασύρθηκαν από τα ρεύματα.
Στις 3.30 τα ξημερώματα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός αποχώρησε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο σημείο αμέσως μόλις επέστρεψε από την Βοσνία - Ερζεγοβίνη κι έμεινε για περισσότερες από τέσσερις ώρες, κάνοντας λόγο για διαστάσεις ασύμμετρου φαινομένου.
Ο πρωθυπουργός αποχώρησε χωρίς να κάνει νέες δηλώσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες
Η εταιρεία έχει λάβει την απόφαση να αυξήσει τις σουίτες από 30 που είναι σήμερα, σε 171
Πότε θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα
Αγρότες και κτηνοτρόφοι αποχώρησαν δηλώνοντας πως ο αγώνας τους συνεχίζεται
Συναγερμός για ισχυρές βροχές και θυελλώδεις νοτιάδες - Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα Δήμοι και Περιφέρειες
Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Πότε θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Νεφώσεις και τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.