Ελλαδα

Μετά τη βροχή… οι ζέστες - Στους 38 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για όλη την εβδομάδα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετά το κύμα κακοκαιρίας της προηγούμενης εβδομάδας ο Ιούλιος μπαίνει καλοκαιρινός και θερμός. Πάντως, οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν νέα καιρική αστάθεια με βροχοπτώσεις και καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο η ζέστη θα διατηρηθεί όλη την εβδομάδα και θα αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

«Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, φαίνεται ότι σιγά σιγά μπαίνουμε στο γνωστό Ελληνικό καλοκαίρι, χωρίς να αποκλείεται βέβαια να έρθουν πάλι οι γνωστές σε όλους μας μπόρες και καταιγίδες αστάθειας μετά από κάποιες ημέρες. Αυτό εξάλλου θα φανεί από τα επόμενα "τρεξίματα" των προγνωστικών μοντέλων. Προς το παρόν, θα περάσουμε τις επόμενες μέρες με σχετική ζέστη και με θερμοκρασίες κατά 2-3°C παραπάνω από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας για το 10 δεκαήμερο του Ιουλίου που βρισκόμαστε», γράφει ο κ. Καλλιάνος στη σελίδα του Facebook.

Μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε, οι θερμές αέριες μάζες από την βόρεια Αφρική θα έχουν την τάση να επισκεφτούν και την περιοχή μας και να ανεβάσουν τον υδράργυρο κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας. Βέβαια, δεν θα βιώσουμε τίποτα παραπάνω από μια ήπια θερμή εισβολή που έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα σταδιακά από σήμερα», σημειώνει.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι περιοχές που θα επικρατεί περισσότερη ζέστη έως και την Παρασκευή, θα είναι κυρίως ευπαθή τμήματα στη ζέστη της κεντρικής Μακεδονίας αλλά ιδιαιτέρως της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου, των ανατολικότερων περιοχών των Δωδεκανήσων (κυρίως της Ρόδου) αλλά και της νότιας Κρήτης. Σε όλες αυτές τις περιοχές το θερμοκρασιακό "ταβάνι" θα είναι οι 36-37°C και πολύ τοπικά ίσως και οι 38°C.

Ποτέ δεν είναι σίγουρο, όμως θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα να ξεπεράσει κάποιος μετεωρολογικός σταθμός στην Ελλάδα τα επίπεδα των 37-38°C, εκτός και αν για λίγη ώρα, ο άνεμος δράσει ως καταβάτης, και ανέβει λίγο παραπάνω η θερμοκρασία από τα προβλεπόμενα επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί για παράδειγμα στη Μεσσαρά της Κρήτης ή στα ανατολικά της Ρόδου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αθήνα

Τρίτη: 35-36°C
Τετάρτη: 36-37°C
Πέμπτη: 36-37°C
Παρασκευή: 35°C

Θεσσαλονίκη

Τρίτη: 32°C
Τετάρτη: 33°C
Πέμπτη: 33°C
Παρασκευή: 32°C

Μέχρι και την Παρασκευή θα επικρατήσει ζέστη για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και ειδικά για τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της. Όμως, αυτό που προκαλεί πάλι ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι από το προσεχές Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια, φαίνεται ότι κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα θα επιστρέψουν οι μπόρες και οι τοπικές καταιγίδες.