Ελλαδα

Πότε ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο και στην Κρήτη

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με ξένες εταιρείες παρά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zakinthos-boat.jpg
©ΑΠΕ-ΜΠΕ/Richard Day

Έως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τις κοινοπραξίες TOTAL - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια για την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και REPSOL - ΕΛΠΕ για το Ιόνιο, ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Μπασιάς.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία για τους όρους των συμβάσεων, θα ακολουθήσει εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή τους, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωση τους από τη Βουλή.

Στόχος, όπως επεσήμανε ο κ. Μπασιάς, είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Υψηλό ρίσκο

Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων είναι αντίστοιχα υψηλό.

Ωστόσο, θεωρείται πως σε λίγα χρόνια όταν οι κοινοπραξίες θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, θα έχει ωριμάσει και η τεχνολογία για έρευνες σε βάθη άνω των 3.000 μ.

Υπάρχουν, πάντως, έντονες αντιδράσεις κατοίκων (σ.σ. Ιωάννινα, Θεσπρωτία), οι οποίοι φοβούνται ότι οι εξορύξεις θα επηρεάσουν τον τουρισμό -βασική πηγή εσόδων τους θερινούς μήνες, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες σε περίπτωση ενός ατυχήματος με διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα.

Η ολοκλήρωση των παραχωρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ θα διευκολύνει την προσπάθεια διενέργειας νέων σεισμικών ερευνών και στη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης για την περαιτέρω διερεύνηση των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Εν τω μεταξύ, η ΕΔΕΥ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία υπάρχει ήδη καθυστέρηση του ερευνητικού προγράμματος κατά έναν χρόνο με κόστος που εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ